Ekstra Bladet

BØRN BLIVER GASSET

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@ eb.dk Måske forstår vi først for alvor folkemord, når vi ser det på film

I DENNE UGE så jeg dokumentar­filmen ’ The Cave’. Det er en film, man i virkelighe­den ikke har lyst til at se, men som man SKAL se. Og når man har set den, vil man aldrig mere kunne vende ryggen til det folkemord, der foregår lige nu i Syrien.

BØRN bliver gasset, bombet og sultet, uden at vi gør noget. Det er grusomt og forfærdeli­gt, og jeg

bedre end anskal på ingen måde gøre mig selv dre. Jeg ønsker også at glemme. Og på □kstra Bladet dækker vi ikke folkemorde­t i detaljer. Som Anna Sol Jørgensen skrev til mig på twitter: ’ Det er ellers gået meget godt med ikke at nævne de ca. 20 dræbte og 65 sårede efter et luftangreb på et marked i ❘dlib i går.’

Ja, dobbeltmor­alen driver ned af væggene her på hjørnekont­oret.

MEN DERFOR kan man jo godt blive berørt, når man går i biografen og ser det hele dokumenter­et. ❘

’ The Cave’ ser vi, at angrebene fra luften på civil befolkning­en foregår hver dag, mange gange om dagen og er blevet ved år ud og år ind. ❘ snart seks år har syrisk og russisk militær sønderskud­t huse, mennesker og håb i den belejrede bydel Øst Ghouta. De 400.000 indespærre­des eneste håb om hjælp er fra lægerne og sygeplejer­skerne i hulen under bydelens nu sønderbomb­ede hospital.

VI FØLGER den 30-årige kvindelige børnelæge, Dr. Amani, der sammen med sit heroiske team giver børn og voksne den ellers umulige hjælp. De mangler alt. Patientern­e opereres uden bedøvelse, eneste lindring er toner af opera fra YouTube. Vi,

får en påmindelse om, at der ser på i biografen, den menneskeli­ge evne til overlevels­e er ufattelig. Midt i alt elendighed­en ser vi, hvordan lægerne arrangerer en fest for børnene med bamser og noget, der minder om slik. □t øjeblik af glæde. □t kort glimt af håb.

MÅSKE FORSTÅR vi først for alvor folkemord, når vi ser det på film. Det er ellers ikke, fordi historien er ny. Tænk blot på nazisterne­s jødeudrydd­else, Pol Pot i Cambodia, Vietnamkri­gen og folkemorde­t lige uden for vores egen gadedør i Bosnien i 90’erne.

HVORFOR VENDER VI igen ryggen til et folkemord? Historien burde have lært os bedre. Formentlig fordi vi ikke ved, hvad vi skal gøre. Men nu kan du faktisk gøre noget. Gå i biografen og se ’ The Cave’, så får vi nemlig ikke lov til at glemme folkemorde­t i Syrien. Og det er det vigtigste. At vi ikke glemmer.

For som Dr. Amani siger i filmen: ’ □n dag skal de skyldige stilles til regnskab’.

 ?? FOTO: CAP/ RFS IMAGE SUPPLIED BY CAPITAL PICTURES ?? Lægen Amani behandler sårede børn under det sønderskud­te hospital i Ghouta i Syrien.
FOTO: CAP/ RFS IMAGE SUPPLIED BY CAPITAL PICTURES Lægen Amani behandler sårede børn under det sønderskud­te hospital i Ghouta i Syrien.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark