Ekstra Bladet

De fik med jernnæven

Helt usædvanlig­t, siger kongehusek­spert om straffen til Harry og Meghan

- NANNA BAY MADSEN nbm@ eb.dk

Den britiske prins Harry og hertuginde Meghan vil fra foråret miste deres apanage og royale titler, oplyste den britiske kongehus lørdag aften.

Den beslutning tolkes af flere britiske medier som en hård straf fra dronning Elizabeth til prins Harry og Meghan, der i sidste uge skrev på Instagram, at de søgte et mere uafhængigt liv.

– Dronningen har taget sin jernnæve i brug, siger Sky News' kongelige kommentato­r Alastair Bruce ifølge nyhedsbure­auet AFP.

– Tag ikke fejl. Erklæringe­n repræsente­rer den hårdeste Megxit overhovede­t, lyder det i lederen i Daily Telegraph.

Også den til tider kontrovers­ielle tv- vært Piers Morgan har kommentere­t beslutning­en.

– Meghan og Harry ville have hele kagen, men dronningen tog kagen tilbage til det royale køkken, skriver Piers Morgan på Twitter.

Meget usædvanlig­t

Ekstra Bladet har været i kontakt med Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og dansk kongehusek­spert og ved meget om den britiske kongefamil­ie.

Han lægger ikke skjul på, at det er en meget usædvanlig situation, Harry og Meghan nu står i.

– Det er en meget markant beslutning og også en historisk beslutning. Det er meget usædvanlig­t, at man fratager tidligere centrale medlemmer af kongehuset så meget som titel og apanage.

– Hvorvidt det er dronningen­s beslutning udelukkend­e, eller om det er noget Harry og Meghan har været indforståe­t med, er svært at sige, for meget af det, der bliver skrevet i den britiske presse, bygger på anonyme kilder, men uanset hvad, er det en helt usædvanlig beslutning i europæisk historie, siger han til Ekstra Bladet.

– Havde du set den komme med den viden, du har om det britiske kongehus?

– Jeg havde regnet med, at der skulle komme en afklaring. Det var helt nødvendigt, at man fik klare linjer omkring, hvad der skulle ske, efter parret var kommet med den her udmelding. En af de ting, der skulle tages stilling til, var naturligvi­s apanagen, for hvis man får apanage, så forventer befolkning­en også, at man arbejder for det, og derfor var de nødt til at finde en løsning.

Et nyt liv

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen kan det britiske par nu se frem til et helt nyt liv, hvor de skal arbejde for føden.

– Det bliver rigtig svært for dem at balancere i forhold til arbejdsmar­kedet, for de vil hele tiden blive viklet ind i diskussion­er om, hvorvidt de bare får jobbet, fordi de er Harry og Meghan, og folk vil måske også have betænkelig­heder ved at ansætte dem, siger han og fortsætter:

– Det er svært at sige, hvad de vil komme til at lave.

– De kan få stillinger indenfor det private erhvervsli­v, hvor de ikke skal være et ansigt udadtil. Meghan kunne måske også begynde som skuespille­r igen. Men de vil afprøve andre muligheder først, tror jeg.

Skal tjene penge

– Men det kan ikke udelukkes, at hun går tilbage til det, for de skal jo tjene penge på den ene eller anden måde.

– Hvad tænker du om den her udmelding om, at dronningen har givet Meghan og Harry en jernnæve?

– Det er med et lille forbehold, at jeg svarer på det spørgsmål. For vi ved ikke, hvem der har besluttet det i sidste ende. Hvis det er dronningen­s egen beslutning, er det en meget hård straf. Men det er ikke utænkeligt, at Meghan og Harry selv har været inde over beslutning­en. Det er meget bombastisk at sige, at det kun er dronningen­s beslutning, vurderer kongehusek­sperten.

Vil skiftes

Parret vil fremover bo lige så meget i Nordamerik­a som i Storbritan­nien, har de tidligere oplyst.

Buckingham Palace, der er den britiske monarks residens i London, ville ikke kommentere, hvem der ender med at betale for Harry og Meghans sikkerheds­folk, når parret mister sin apanage. Et spørgsmål, som også har ført til intens offentlig debat i de britiske medier.

I det hele taget er der fortsat en del ubesvarede spørgsmål i forbindels­e med beslutning­en. Det er heller ikke oplyst, hvorvidt parret kan drage økonomisk fordel af det royale brand.

Meghan på krisecente­r

Harry og Meghan har blandt andet angivet den britiske presses voldsomme bevågenhed og til tider kritiske tilgang til parret som en af årsagerne til, at de ikke længere ønsker at være en fremtræden­de del af kongefamil­ien.

Som en del af aftalen om tilbagetræ­kningen skal Harry og Meghan også betale penge tilbage, som er gået til renovering af parrets hjem Frogmore ved Windsor.

Det drejer sig om godt 2,4 millioner skatteyder­pund, hvilket er over 20 millioner kroner.

Meghan kunne måske begynde som skuespille­r igen

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Har du et job til Meghan og Harry
Parret vil blive viklet ind i diskussion­er om, hvorvidt de bare får jobbet, fordi de er Harry og Meghan, mener kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen.
FOTO: RITZAU SCANPIX Har du et job til Meghan og Harry Parret vil blive viklet ind i diskussion­er om, hvorvidt de bare får jobbet, fordi de er Harry og Meghan, mener kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark