Ekstra Bladet

MORTENS VILDE UDFORDRING

TIDLIGERE JÆGERSOLDA­T: Mine negle faldt af, og jeg havde svært ved at tænke

- EMMA BUSK eb@ eb.dk

Jeg følte, jeg var klar til sådan en udfordring, som var vildere end noget, jeg havde prøvet før

Morten Grundsøe fra Kerteminde er tidligere jægersolda­t, bjergbesti­ger og polarfarer, og nu har den 43årige ekstremspo­rtsudøver også kastet sig ud i at arrangere et løb.

Der er tale om noget så ekstremt som en 350 kilometers rute langs hele Fyns kyststrækn­ing, og løbet med navnet Danish Ultra skal afvikles til påske.

– Jeg synes, vi har en helt eminent og fantastisk natur herhjemme, og det vil jeg gerne sætte fokus på, så endnu flere både danskere og udlændinge skal flå yst til at udfordre sig selv med en oplevelse i naturen, fortæller Morten Grundsøe til Ekstra Bladet.

For de øvede

Morten Grundsøe afprøvede selv ruten sidste forår, og den er ikke for alle.

– For de fleste andre ville en maraton-distance eller en 100 kilometers distance være nok, men jeg følte, jeg var klar til sådan en udfordring, som var vildere end noget, jeg havde prøvet før.

Lyst til eventyr

– Selvfølgel­ig skal man have lysten til eventyret. Man skal ikke være alt for sart, og man skal ikke have for løse fodled. Det er ikke ligesom at løbe på asfalt eller skovstier, det er løse underlag som sand, sten og i tang, som gør det til en ekstra udfordring, siger han.

Han gennemført­e selv ruten på 79 timer og 29 minutter, og for deltagere til Danish Ultra er der sat en øvre grænse på 100 timer.

At gennemføre de 350 kilometer var dog ikke uden omkostning­er for Morten Grundsøe.

– En ting var, at neglene faldt af og sådan noget. Jeg oplevede også, hvordan mit hoved simpelthen bare var helt brændt af i forhold til min hukommelse og min koncentrat­ionsevne i et stykke tid efter. Helt ærligt havde jeg svært ved at tænke og lave regnestykk­er og sådan noget, og det blev jeg noget chokeret over.

– Men da der var gået en måned, følte jeg virkelig, at jeg var blevet nulstillet på den positive måde, og efterfølge­nde har jeg fået helt ekstraordi­nær ny energi. Jeg føler, jeg er blevet endnu stærkere, siger han.

For den erfarne ekstremløb­er er den danske natur ideel til at udfordre sig selv. Risikoen for at komme alvorligt til skade er meget mindre, end den for eksempel er, når man bestiger bjerge.

– Man kan blive til grin, og man kan risikere at skulle igennem noget genoptræni­ng, men det er sådan set også det værste, der kan ske, og det, synes jeg, er fedt, siger han.

En slags meditation

Morten Grundsøe betragter det som en slags meditation, når han først er kommet afsted. Man må ikke tænke på, at nu har man ondt, eller at nu har man gennemført 25 procent af turen.

– I stedet skal man bruge energien på at få nye idéer eller evaluere nogle ting i sit liv. Det har man god mulighed for, når man er kommet afsted og er alene i naturen, synes jeg. Så begynder ens hoved at tænke helt anderledes, siger han.

 ?? FOTO: DANISH ULTRA ?? 350 km strabadser
Morten Grundsøe har selv gennemført ruten på 350 kilometer på 79 timer og 29 minutter.
FOTO: DANISH ULTRA 350 km strabadser Morten Grundsøe har selv gennemført ruten på 350 kilometer på 79 timer og 29 minutter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark