Ekstra Bladet

SKATTEJÆGE­RHELLE MEDEJER AF SKATTELY-SELSKAB

Helle Thorning-Schmidt har fået en toppost i FN, hvor hun skal bekæmpe skattely. Men hun ejer selv andele i et selskab med direkte forbindels­e til skattely

- JAMES KRISTOFFER MILES ANDREAS L. MUNK JONAS SAHL BRIAN WEICHARDT

Helle Thorning- Schmidt skal være FN's nye skattejæge­r- stjerne.

Men Ekstra Bladet kan nu afsløre, at den tidligere S- formand har direkte tråde til skattely gennem ejerandele i et selskab i et skattely- land. Derudover sidder hun i to bestyrelse­r med direkte forbindels­e til skattely. s

FN har ellers onsdag udpeget Thorning som formand i et nyt højniveau- panel, der skal ’sætte fokus på de massive globale udfordring­er med skatteundd­ragelse, skattely og korruption.’

Thorning- Schmidt ejer imidlertid selv 15.000 ejerandele i selskabet Safelane Global Holdings Limited, der er registrere­t i skattelyet Jersey i Den Engelske Kanal. Det viser en redegørels­e indleveret til det lokale selskabsre­gister.

Thorning sidder også i bestyrelse­n i Safelane Global. Og for blot tre måneder siden – 1. november 2019 – trådte hun ind i den danske bestyrelse hos Carsoe Group A/ S, der også har en direkte forbindels­e til skattelyet Jersey.

Kendt skattely

Ejeren bag dette selskab er det meget lidt mundrette Plemont Co- Investment No. 1 Separate Limited Partnershi­p, der ligeledes er registrere­t på en adresse i det notoriske skattely.

– Jersey har nogle af de her karakteris­tika, som typisk er kendetegne­nde for det, man i daglig tale kalder et skattely. Blandt andet har de lav eller ingen selskabsbe­skatning. For nogle selskaber er der en skattesats på nul, og typisk er der ikke nogen kildeskat på udgående udbytte. Det vil sige, at man kan trække pengene ud uden beskatning, siger Anders Nørgaard Laursen, professor i internatio­nal skatteret ved Aarhus Universite­t, til Ekstra Bladet.

– Disse strukturer er ikke kriminelle, men det er noget, som myndighede­rne igennem en årrække har haft i søgelyset. Man kan bruge Jersey som et opsamlings­land, og så kanalisere­r man pengene videre ud til investorer­ne fra Jersey, og det kan man gøre uden om beskatning på Jersey, forklarer han og uddyber, at Jersey i mange år er blevet brugt til at kanalisere penge ud af EU.

Thornings ene skattelyfo­rbindelse er registrere­t som et såkaldt ’ Separate Limited Partnershi­p’ ( SLP). Netop denne selskabsko­nstruktion udmærker sig ved at være komplet skattefri.

– Man har at gøre med en selskabsfo­rm, der er registrere­t på Jersey, men der sker ikke nogen beskatning af selskabet som sådan. Et ’ Separate Limited Partnershi­p’ er skattemæss­igt transparen­t, det vil sige, at man ikke beskatter selskabet af dets indkomst. Derimod skal ejerne af selskabet beskattes af indkomsten, siger Anders Nørgaard Laursen.

Samme bygning

Både Safelane Global Holdings Limited og Jersey- ejeren bag Carsoe Group A/ S, hvor Thorning sidder i bestyrelse­n, er registrere­t i samme bygning i den lille ø- stats hovedstad, Saint Helier.

Hjemmehøre­nde på adressen er virksomhed­en Aztec Group, der reklamerer med hjælp til at oprette virksomhed­er og registrere sig på Jersey. Aztec Group har filialer i blandt andet Jersey, Guernsey og Luxembourg.

Det danske dattersels­kab, hvor Helle Thorning sidder i bestyrelse­n, fungerer som et holdingsel­skab til de andre selskaber i Carsø- koncernen, der blandt andet producerer industri- enheder til fødevarein­dustrien. Selskabet blev stiftet i november 2018, så der er endnu ikke blevet indleveret årsregnska­b.

Carsø- koncernen blev opkøbt i 2018 af kapitalfon­den Solix, som erhversmed­iet InsideBusi­ness tidligere i kritiske artikler har kædet sammen med Helle Thorning- Schmidt. jkm@ eb.dk; munk@ eb.dk; sahl@ eb.dk; bw@ eb.dk

Ekstra Bladet har gennem torsdagen forgæves forsøgt at få en kommentar fra Helle ThorningSc­hmidt og arbejder fortsat på sagen.

Ekstra Bladet har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Carsø- koncernen og Safelane Global. Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod ønsker ikke at kommentere oplysninge­rne om ThorningSc­hmidts skattely-forbindels­e.

Disse strukturer er ikke kriminelle, men det er noget, som myndighede­rne igennem en årrække har haft i søgelyset

 ?? FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Frem i lyset
Helle ThorningSc­hmidt skal i FN- regi bekæmpe skattely, mens hun selv sidder i bestyrelse­r med tråde til Jersey.
FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX Frem i lyset Helle ThorningSc­hmidt skal i FN- regi bekæmpe skattely, mens hun selv sidder i bestyrelse­r med tråde til Jersey.
 ?? KILDE: OPENCORPOR­ATES ?? Her ses Helle Thornings rolle i Safelane Global, der er registrere­t på Jersey.
KILDE: OPENCORPOR­ATES Her ses Helle Thornings rolle i Safelane Global, der er registrere­t på Jersey.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark