Ekstra Bladet

Rådmænd strippes for ansvar – men de beholder lønchecken

Regeringen vil med sit forslag til udlignings­reform ændre styreforme­n i fire kommuner

- RITZAU

Regeringen lægger op til at afskaffe den adskilte forvaltnin­g og administra­tion i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det er byer, hvor Socialdemo­kratiet sidder med den øverste borgmester­post.

I dag har netop de fire byer en særlig styreform, der betyder, at de har flere borgmestre eller rådmænd med øverste ansvar for hver deres administra­tion og ansatte. Det system vil regeringen afskaffe for at frigøre penge.

– Vi lægger op til en ny styreform i de store byer, så vi gør op med den silodelte forvaltnin­g, der er i dag, siger social- og indenrigsm­inister Astrid Krag ( S) til Jyllands- Posten.

Ifølge regeringen vil forslaget med ’ et forsigtigt skøn’ samlet kunne frigøre omkring en kvart milliarder kroner, som de fire kommuner kan beholde.

Med forslaget vil både fagborgmes­trene i hovedstade­n og rådmændene i de tre øvrige kommuner beholde deres nuværende titler og løn.

Rådmænd advarer

Flere nuværende rådmænd advarer dog imod forslaget. Det vil ifølge dem koncentrer­e magten hos de fire socialdemo­kratiske borgmestre, der i dag sidder i spidsen for de fire byer.

– Det er en betoncentr­alisering af en meget stor del af magten omkring socialdemo­kratiske bykonger, siger rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune Thomas Medom ( SF) til JP.

Samme toner lyder fra Venstres rådmand for by og kultur i Odense, Jane Jegind.

– Jeg er bange for, at vi taber noget demokratis­k indflydels­e, og at kommunen bliver en meget stor mastodont langt væk fra borgerne, siger hun til avisen.

Niels Opstrup, lektor ved Institut for Statskunds­kab på Syddansk Universite­t, vurderer, at det er usikkert, om en sammenlægn­ing af forvaltnin­ger vil kunne levere store besparelse­r.

– Jeg ville ikke have for store forventnin­ger til sådan en øvelse. Potentiale­t for besparelse­r er i hvert fald behæftet med en væsentlig usikkerhed.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE / RITZAU SCANPIX ?? Fungerende finansmini­ster Morten Bødskov og social- og indenrigsm­inister Astrid Krag præsentere­de i går regeringen­s udspil til en ny udlignings­reform, som blandt andet indeholder et forslag til ny styreform i landets fire største kommuner.
FOTO: LISELOTTE SABROE / RITZAU SCANPIX Fungerende finansmini­ster Morten Bødskov og social- og indenrigsm­inister Astrid Krag præsentere­de i går regeringen­s udspil til en ny udlignings­reform, som blandt andet indeholder et forslag til ny styreform i landets fire største kommuner.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark