Ekstra Bladet

SÅDAN BEKÆMPER BROVST BUTIKSDØD

Butikslukn­inger, tomme vinduer og øde strøg er et problem landet over. Men i en nordjysk by går det den rigtige vej

- ELISE RASMUSSEN FOTO: RENÉ SCHÜTZE epr@ eb.dk

At træde ind i en forretning i Brovst kan hurtigt føles som at være inviteret til en hyggelig fætter- kusine- fest.

De fleste butikker i byens handelsgad­e er nemlig drevet af ægtepar, forældre og børn eller søskende.

Sådan er det også i den nyåbnede SPAR med brødrene Peter og Andreas Guldhammer i front. Siden SuperBrugs­en drejede nøglerne om forrige år, har lokalerne stået tomme. Nu lyder kasseappar­atets bipbip igen.

Kender kunderne

Da Ekstra Bladet besøger dem, er det mest 28- årige Peter, der er i sving, for hans 25- årige lillebror er lige blevet far.

– Tillykke onkel, råber en kunde til Peter, som ved frysediske­n hjælper en dame på handicap- scooter med at nå en pose rosenkål.

– Vi kender jo alle kunderne, og de kender os. Derfor tror jeg også nok, det skal løbe rundt. Vi har fået rigtig stor opbakning, siger han.

Peter er butiksudda­nnet, mens Andreas var lastbilcha­uffør. Alligevel kastede de sig med økonomisk støtte fra folk i byen ud i livet som selvstændi­ge købmænd.

– Jeg er jo nærmest opvokset i faget, mens det hele er nyt for ham, så selvfølgel­ig skal han lige lære det. Men vi er heldigvis nordjyder, så det tager vi stille og roligt, smiler han.

En kogebog og cykelkæde

Når du har købt mælk og rugbrød i SPAR, kan du skrå over gaden og gå ind i en butik, hvor du både kan købe den seneste nye krimi og en scooter.

– Det startede egentlig som en joke, dengang mor arbejdede i Bøger & Papir, og far havde cykelsmede­n. Da sagde vi for sjov, at hvis boghandler­en nogensinde lukkede, måtte vi jo lave en samlet biks, fortæller Kasper Hansen, 28.

I 2014 trak kæden sig ud, så nu driver Kasper sammen med sin mor Kirsten den uafhængige Pen & Papir, mens hans far Steffen under samme tag reparerer og sælger tohjulede i Cykel & Scooterhus­et.

– Vi passer hver vores halvdel, men jeg kan sagtens sælge en cykelslang­e for ham, mens han står på hovedet i en scooter ude på værkstedet, siger Kirsten.

 ??  ??
 ??  ?? Der findes efter sigende kun én kombineret boghandel og cykelsmed i landet. Til gengæld er Steffen, Kirsten og Kasper Hansens butik en af de familiedre­vne forretning­er, der holder den frygtede butiksdød væk fra Brovst.
Der findes efter sigende kun én kombineret boghandel og cykelsmed i landet. Til gengæld er Steffen, Kirsten og Kasper Hansens butik en af de familiedre­vne forretning­er, der holder den frygtede butiksdød væk fra Brovst.
 ??  ?? Jannie Andersen, 47, har drevet byens bodega Caféen i syv år, og da hun slog dørene op til spisestede­t Fru Andersen’s Café ansatte hun sin 40- årige søster Malene Winfeld.
– Vi tænker ens, min søster og jeg, og så kører vi i samme tempo.
Jannie Andersen, 47, har drevet byens bodega Caféen i syv år, og da hun slog dørene op til spisestede­t Fru Andersen’s Café ansatte hun sin 40- årige søster Malene Winfeld. – Vi tænker ens, min søster og jeg, og så kører vi i samme tempo.
 ??  ?? Andreas og Peter Guldhammer håber engang at kunne høste frugterne af deres hårde arbejde i SPARkøbman­den, men det er vigtigere for dem at bidrage til lokalsamfu­ndet.
Andreas og Peter Guldhammer håber engang at kunne høste frugterne af deres hårde arbejde i SPARkøbman­den, men det er vigtigere for dem at bidrage til lokalsamfu­ndet.
 ??  ?? Jens Christian Nielsen og Morten Brix kæmper sammen med andre erhvervsdr­ivende, borgerfore­ningen og Jammerbugt Kommune for at undgå butiksdød i byen.
Jens Christian Nielsen og Morten Brix kæmper sammen med andre erhvervsdr­ivende, borgerfore­ningen og Jammerbugt Kommune for at undgå butiksdød i byen.
 ??  ?? – Man kan godt se på tingene, at vi er i familie, selvom jeg kører mit og han kører sit. Men Jens er bossen, griner Margrethe Hjarsbæk Rasmussen, 40, der laver tøj i uld, mens hendes 44- årige bror Jens laver plankebord­e til Designers Garden.
– Man kan godt se på tingene, at vi er i familie, selvom jeg kører mit og han kører sit. Men Jens er bossen, griner Margrethe Hjarsbæk Rasmussen, 40, der laver tøj i uld, mens hendes 44- årige bror Jens laver plankebord­e til Designers Garden.
 ??  ?? Hos EDC møder man både bom den Victor og ejeren Morten Br hans kone, 55- årige Gitte.
– Vi har altid drømt om at have sammen. Lige siden vi arbejde banken begge to, fortæller Mo
Hos EDC møder man både bom den Victor og ejeren Morten Br hans kone, 55- årige Gitte. – Vi har altid drømt om at have sammen. Lige siden vi arbejde banken begge to, fortæller Mo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark