Ekstra Bladet

BOLIGAFTAL­E SENDER RADIKALE PÅ SIDELINJEN

GRIBER IND OVER FOR BOLIGSPEKU­LANTER: Regeringen indgik i går en boligaftal­e, der indfører en karensperi­ode på fem år, før man må sætte lejen op efter renovering af lejebolige­r

-

Efter et bittert opgør i rød blok endte De Radikale på sidelinjen, da regeringen torsdag aften indgik en længe ventet boligaftal­e.

Aftalen skal gribe ind over for især udenlandsk­e boligspeku­lanter, der opkøber lejebolige­r i København og sætter huslejen op.

Konkret vil et flertal i Folketinge­t indføre en karensperi­ode, så boligudlej­ere fremover skal vente fem år, før de kan sætte huslejen op efter renovering af lejebolige­r.

Ventetiden skal sætte en stopper for kortsigtet spekulatio­n. Den har ramt de billige lejebolige­r i København, som er blevet opkøbt af blandt andet udenlandsk­e kapitalfon­de. De bruger boligloven­s paragraf 5, stk. 2 til at renovere lejebolige­rne for efterfølge­nde sætte huslejen markant op.

Regeringen havde oprindelig­t spillet ud med en karensperi­ode på ti år. Den blev i forhandlin­gerne sat ned til syv år og er altså nu endt på fem år.

’ En god dag’

Boligminis­ter Kaare Dybvad ( S) mener dog fortsat, at aftalen vil indfri målet om at bremse udenlandsk­e kapitalfon­des indtog på lejemarked­et.

– I dag er det en god dag for lejerne og en dårlig dag for kortsigted­e spekulante­r, siger Kaare Dybvad.

– I ønskede en karensperi­ode på syv år, men den er endt på fem år. Hvorfor er I gået med til det?

– Det er vurderinge­n fra boligøkono­mer om, at det er det, der skal til, siger Kaare Dybvad.

I stedet for at indgå aftalen med De Radikale, som ellers er en del af regeringen­s parlamenta­riske grundlag, valgte regeringen at indgå aftalen med Dansk Folkeparti. De to partier har lige mange mandater.

Regeringen kan med andre ord gå uden om De Radikale ved at indgå aftaler med DF, SF, Enhedslist­en og Alternativ­et.

For meget cirkus

Dermed kan boligaftal­en markere en tilbageven­dende styrkeprøv­e i S- regeringen­s levetid.

Mens De Radikale kan true regeringen med at gå solo med blå blok, kan regeringen omvendt kortslutte det besværlige støttepart­i, hvis man kan blive enige med Dansk Folkeparti og de øvrige støttepart­ier.

Dansk Folkeparti­s René Christense­n siger, at der var ved at gå ’ lidt for meget cirkus i den’. Derfor indgik DF en aftale:

– Vi var tæt på at kunne indgå en aftale tirsdag, men der ville ministeren ikke forhandle videre, siger René Christense­n med henvisning til, at Kaare Dybvad tirsdag udråbte et sammenbrud i forhandlin­gerne.

Slut med ' fuprenover­inger'

I mellemtide­n har De Radikale arbejdet på at indgå en aftale med blå blok. Forventnin­gen var, at partierne skulle mødes fredag formiddag. Men det kommer ikke til at ske, efter at Dansk Folkeparti er gået sammen med de røde partier.

Det handler om virkelige mennesker, som er kommet i klemme, fordi deres husleje bliver sat op. Derfor har vi valgt at indgå en aftale, siger René Christense­n og tilføjer:

– Vi har fået andre værktøjer ind i forhold til, at det ikke kan betale sig at lave de her hurtige renovering­er. Vi kalder dem fuprenover­inger. Nu sikrer vi, at der skal laves ordentlige renovering­er, siger han.

/ritzau

 ?? FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX ?? – I dag er det en god dag for lejerne, sagde boligminis­ter Kaare Dybvad i går.
FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX – I dag er det en god dag for lejerne, sagde boligminis­ter Kaare Dybvad i går.
 ?? FOTO: RICHARD B. LEVINE/ RITZAU SCANPIX ?? Den nye aftale skal gribe ind overfor boligspeku­lanter som Blackstone.
FOTO: RICHARD B. LEVINE/ RITZAU SCANPIX Den nye aftale skal gribe ind overfor boligspeku­lanter som Blackstone.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark