Ekstra Bladet

DUSØRJAGT FOR MILLIONER

FARLIG FRISTELSE: Dusørerne er på op til en million euro, hvis man kan opspore Europas mest eftersøgte forbrydere – til gengæld er man oppe imod mordere, terroriste­r og narkobagmæ­nd

- TIM PANDURO

Der kan være gode penge at hente, hvis man er koldblodig nok til at opspore nogle af Europas værste forbrydere.

På det europæiske politisama­rbejde Europols hjemmeside, eumostwant­ed. eu, lokkes der med dusører på op til en million euro – til gengæld er de efterlyste nogle farlige karle med blandt andet narkohande­l, vold og drab på samvittigh­eden.

Der er ingen danskere blandt de personer, der udloves dusør for. Det er der en simpel forklaring på, fortæller politikomm­issær Niels Kristoffer­sen fra Rigspoliti­ets Nationale Efterforsk­ningscente­r, der står for den formelle kontakt til Europol.

– Det er de enkelte lande, der udlover dusør på efterlyste personer. Dansk Politi benytter sig ikke af dusører, men kan være mellemmand, hvis privatpers­oner ønsker at give en dusør for opklaring af en sag, siger politikomm­issæren.

Som eksempel nævner han dusørerne, der blev udlovet efter de mange stenkast fra broer for et par år siden.

Styres af Interpol

Selv om Danmark trods retsforbeh­oldet i EU ikke er en fuldgyldig partner i det europæiske politisama­rbejde, har Danmark ligesom de øvrige lande ret til to pladser på hjemmeside­n eumostwant­ed. eu.

– Hjemmeside­n er forankret og styret af Europol, men det er de enkelte medlemslan­de der forvalter de efterlyste personer. Medlemskab­et hænger ikke sammen med, at vi er medlem af Europol, men af, at vi er medlem af EU. De tips der bliver sendt via hjemmeside­n går direkte til de enkelte lande, forklarer Niels Kristoffer­sen.

 ?? FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX ?? 100.000 euro
Sikkerhede­n var stor under en retssag i Holland om flere lejemord og mordforsøg, som Said Razzouki er eftersøgt for at være en af hovedmænde­ne i. Dusøren på Razzouki er på 100.000 euro.
FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX 100.000 euro Sikkerhede­n var stor under en retssag i Holland om flere lejemord og mordforsøg, som Said Razzouki er eftersøgt for at være en af hovedmænde­ne i. Dusøren på Razzouki er på 100.000 euro.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark