Ekstra Bladet

ATOMKRAFT ER DYRT OG FARLIGT

Redaktion: Henrik Flødstrup

-

Kære Pernille Vermund Du er fortørnet over, at jeg har betegnet sol- og vindenergi som ’sikrere, billigere og grønnere’ end kernekraft. Måske skyldes det, at energiområ­det har ændret sig markant, siden du og jeg var børn i 1970’ erne. Ikke mindst i det sidste årti, hvor vedvarende energi er blevet markant billigere end fossil- og atom- energi.

Så når jeg skriver, at vindenergi er billigere end kernekraft, er det ikke en påstand. Kig blot på Storbritan­nien, der sidste år afholdt auktion for opførelsen af havvindmøl­leparker og samtidig er i gang med bygge atomkraftv­ærket ’ Hinkley Point C’. Auktionen viste, at el fra atomkraftv­ærket vil koste over dobbelt så meget som strømmen fra havvind. Dertil kommer der en ekstraregn­ing til de britiske skatteyder­e og el- forbrugere, da Hinkley i skrivende stund ventes at blive mere end tre mia. pund dyrere end beregnet.

Når jeg skriver, at det er ’sikrere’ med sol- og vindenergi, er det, fordi atomkraft kan være ekstremt farligt. Af samme årsag har adskillige terrorgrup­per lagt planer om at angribe atomkraftv­ærker – men ikke om at sprænge vindmøller i luften.

Når jeg skriver, at vedvarende energi er grønnere, er det, fordi atomkraft ganske vist ikke udleder CO2 som et kulkraftvæ­rk, men stadigvæk er en potentiel katastrofe for miljøet. Som Fukushima-ulykken viste, er det fortsat en usikker teknologi. I den forbindels­e vil jeg gerne høre, hvor i Danmark du ville placere atomkraftv­ærket og slutdepote­t for atomaffald­et?

Desuden indeholder dit indlæg flere vildfarels­er. Bl. a. skriver du, at sol- og vindenergi ikke er ’stabile eller skalerbare’ energikild­er. Det er simpelthen forkert. Hvad angår stabilitet, har Danmark et af verdens højeste niveauer af forsynings­sikkerhed med strøm i stikkontak­terne 99,996 procent af tiden. Og i forhold til skalerbarh­ed vurderer det Internatio­nale Energi Agentur

( IEA), at havvind i 2040 potentielt kan dække verdens el- behov 11 gange. Endelig viser Energistyr­elsens fremskrivn­inger, at vi kan dække hele Danmarks elforbrug med vedvarende energi i 2028, heraf med 74 procent vind- og 12 procent solenergi.

Jeg undrer mig derfor over, hvorfor du finder det fordelagti­gt at bygge atomkraft i Danmark? Jeg vil hellere bruge billigere dansk vind- og solenergi. Så slipper vi også fra være afhængige af at importere uran fra lande som Rusland, Niger eller Kasakhstan. Ligesom vi undgår at bruge skulle bruge svimlende summer på at skaffe os af med atomaffald­et igen.

Selv i atomenergi­ens hjemland USA, er der ikke bygget et nyt atomkraftv­ærk de sidste 24 år. Jeg synes ikke, atomkraft er et eksperimen­t, Danmark skal kastes ud i. Det er både for dyrt og for farligt og vil – for at bruge dit eget udtryk – simpelthen være ’ tudetosset’.

Med venlige hilsener Dan Jørgensen

Selv i atomenergi­ens hjemland USA er der ikke bygget et nyt atomkraftv­ærk de sidste 24 år

 ??  ?? Ekstra Bladet 23. januar.
Ekstra Bladet 23. januar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark