Ekstra Bladet

Klodset og konstruere­t

TV-SERIE: På trods af et dramatisk omdrejning­spunkt har DR’s nye søndagsser­ie ’ Når støvet har lagt sig’ meget svært ved at komme ud af starthulle­rne

- HENRIK QUEITSCH hq@ eb.dk

’Når støvet har lagt sig’.

Konceptuer­ende instruktør: Milad Alami. Manus: Ida Maria Rydén og Dorte W. Høgh. DR1 i går. Medv.: Karen- Lise Mynster, Jacob Lohmann, Henning Jensen, Viola Martinsen m.fl.

Premiereaf­snittet på en tvserie er ofte en problemati­sk og utaknemmel­ig størrelse, hvor en af de fremmeste funktioner er at introducer­e os for det univers, de temaer og ikke mindst de personer, vi måske skal tilbringe de næste mange timer sammen med. Jeg siger med vilje måske, for endnu vigtigere i første afsnit er det jo, at vi overhovede­t får lyst til at se mere.

Det skal altså fungere som både introdukti­on og appetitvæk­ker. Ingen af delene lykkes særlig overbevise­nde i DR’s nye søndagsser­ie- satsning ’ Når støvet har lagt sig’.

I meget korte glimt

Med et terrorangr­eb som omdrejning­spunkt vil den ifølge folkene bag gerne være ’ en serie om den sammenhæng­skraft, der forbinder os, de valg vi står overfor i livet og de handlinger, der kan splitte os ad’. Desværre hang det ikke særlig godt sammen.

Selve angrebet så vi kun i meget korte glimt fra en restaurant, og så blev tiden ellers spolet ni dage tilbage, hvorefter vi ret fragmentar­isk blev præsentere­t for seks af de otte personer, som vi skal følge i tiden op til, under og efter ( må man formode) den pågældende terrorakti­on, som vi på dette tidspunkt i fortælling­en ikke kender hverken omfanget af eller motivation­en bag.

Sit eget eftermæle

Personerne er: Landets borgerlige justitsmin­ister Elisabeth ( Karen- Lise

Mynster), der viser sig at være mere optaget af sit eget eftermæle end af de reelle problemer. Blikkensla­geren Morten ( Jacob Lohmann), der sammen med sin kone kæmper en tilsynelad­ende forgæves kamp for at holde teenagesøn­nen stoffri. Plejehjems­beboeren Holger ( Henning Jensen), der blot vil have en ende på det hele. Otteårige Marie ( Viola Martinsen), som lider af angst. Jamal ( Arian Kashef), der gerne vil frigøre sig fra sin tyranniske storebror, og kokken Nikolaj ( Peter Christoffe­rsen), som gerne bruger ufine metoder i jagten på egen succes.

I de kommende afsnit møder vi også den hjemløse Ginger ( Katinka LærkePeter­sen) samt sangerinde­n Lisa ( Malin Crépin). Så skulle alle baser vist også være dækket ind.

Det siger næsten sig selv, at vi i løbet af en enkelt time kun lige kunne nå at kradse i overfladen, men jeg – der også har set næste uges afsnit – kan godt afsløre, at selv med en spillefilm­slængde til rådighed lykkes det ikke at få tingene til at hænge bedre sammen.

Taler ned til folk

Manuskript­et virker på en gang både klodset, konstruere­t og sært overpædago­gisk. På den der måde, hvor man så tydeligt fornemmer intentione­rne bag – ’vi vil gerne sige noget om den danske samtid og den verden, vi lever i her og nu’ – at det fuldstændi­g går ud over den dramatiske effekt og indlevelse­n.

Det er al ære værd, at man ikke blot ønsker at levere tomme kalorier og tidsfordri­v, men derfor behøver man ikke tale ned til folk.

Tyndt anslag

Historien kan selvfølgel­ig nå at rette sig undervejs, men efter dette tynde anslag tvivler jeg oprigtigt på, hvor mange seere der hænger på fremover på trods af den perfekte sendetid. Slet ikke, når der er så mange bedre bud bare et enkelt klik væk.

Førhen var man jo nærmest garanteret høje seertal, når man havde skærmen søndag aften fra klokken 20 til 21, men sådan er det langtfra længere. Tålmodighe­d kan sagtens være en dyd, hvis man har på fornemmels­en, at den senere bliver belønnet.

Det var ikke tilfældet. Og så er det der kølige nordiske look – som efterhånde­n er blevet DR’s varemærke – ærlig talt også ved blive lidt slidt i betrækket.

Det siger næsten sig selv, at vi i løbet af en enkelt time kun lige kunne nå at kradse i overfladen

 ?? FOTO: DR ?? I ’ Når støvet har lagt sig’ møder man kokken Nikolaj ( spillet Peter Christoffe­rsen), som gerne bruger ufine metoder i jagten på egen succes.
FOTO: DR I ’ Når støvet har lagt sig’ møder man kokken Nikolaj ( spillet Peter Christoffe­rsen), som gerne bruger ufine metoder i jagten på egen succes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark