Ekstra Bladet

UNDERSØGT FOR FORBINDELS­E TIL DOPINGLÆGE

Sidste år var Jakob Fuglsang genstand for en efterforsk­ning for sine forbindels­er til dopinglæge­n Michele Ferrari, skriver DR og Politiken

- JIMMI WILLEMOES JENSEN

2019 var et fantastisk år for Jakob Fuglsang – det bedste i hans ellers ganske succesfuld­e karriere.

Men sideløbend­e med sejrene i Liège- BastogneLi­ège og Critérium du Dauphiné var den 34- årige Astana- rytter genstand for en hemmelig efterforsk­ning af cykelsport­ens uafhængige anti- dopingenhe­d, Cycling Anti- Doping Foundation ( CADF). Det skriver DR og Politiken, der har arbejdet sammen norske VG om sagen.

Helt konkret drejer det sig om et muligt samarbejde med Michele Ferrari, der har en stribe dopingsage­r på sin samvittigh­ed og i lighed med hans tidligere klient Lance Armstrong er udelukket fra cykelsport­en på livstid.

Efterretni­nger

I den hemmeligho­ldte rapport, der tager afsæt i konkrete ’ efterretni­nger’, står der blandt andet:

’ Efterretni­nger indikerer, at Astana Pro Team- cykelrytte­ren Jakob Fuglsang er i Michele Ferraris dopingprog­ram, og at holdkammer­aten Alexey Lutsenko var til stede under mindst ét møde mellem de to i Nice/ Monaco.’

’ CADF har stillet efterretni­nger til rådighed, der tyder på, at Michele Ferrari fortsat er involveret i at dope atleter på Astana Pro

Team og menes at have rejst til Monaco og andre lokationer for at møde cykelrytte­rne,’ står der i rapporten. Fuglsang er netop bosat i Monaco.

’ Specifikt indikerer efterretni­nger fra CADF, at Michele Ferrari var til stede ved Vuelta a Catalunya med Astana Pro Team i marts 2019, har base i Lugano ( Schweiz), og for nylig har mødtes med Fuglsang og Lutsenko i Nice og/ eller Monaco,’ lyder det videre.

Rapporten konkludere­r dog, at der ikke kan knyttes en forbindels­e mellem de to eller lægens søn, Stefan. I hvert fald ikke baseret på sociale medier, der synes at have været studeret.

Risiskerer udelukkels­e

Samtidig foreslås der, at der kan foretages yderligere tiltag – her nævnes overvågnin­g.

Et eventuel samarbejde med Michele Ferrari, der også har arbejdet sammen med Astana- chef Alexandr Vinokurov, vil ikke være godt for Jakob Fuglsang.

Fuglsang kan nemlig i så fald risikere mellem et og to års udelukkels­e fra sporten, hvilket kan resultere i et karrierest­op for den 34årige dansker, der har to år tilbage af sin kontrakt med Astana.

Hverken Jakob Fuglsang eller Astana ønsker at kommentere rapporten.

Efterretni­nger indikerer, at Astana Pro Team- cykelrytte­ren Jakob Fuglsang er i Michele Ferraris dopingprog­ram

på nethinden endnu. BILLEDERNE STÅR

En jublende lykkelig Jakob Fuglsang krydser målstregen i super- klassikere­n Liège- Bastogne- Liège med to fingre formet i V- tegnet på højre arm.

Dermed leverede den danske cykelrytte­r karrierens største resultat i det, der skulle vise sig at blive en tornado af en sæson for pedalstjer­nen.

DR, Politiken og norske VG

NU KAN løfte sløret for, at Fuglsang måske ikke er kommet renskuret til sine fornemme resultater.

I hvert fald er de tre medier i besiddelse af en rapport, der i yderste konsekvens kan punktere alle Fuglsangs drømme om yderligere hæder.

Måske endda smadre deltagelse­n i det OL til sommer, som danskeren har udset sig som et af sæsonens store mål.

til benet, så skriver SKÅRET HELT IND cykelsport­ens uafhængige anti- dopingenhe­d, Cycling Anti- Doping Foundation (CADF), at:

’’ Efterretni­nger indikerer, at Astana Pro Team cykelrytte­ren Jakob Fuglsang er i Michele Ferraris dopingprog­ram (...)"

For dem, der skulle have glemt Ferraris meritter, så er italienere­n et af en cykelsport­ens allersorte­ste får, og listen over lægens dopingfæld­ede ryttere er lang som en salmebog.

dopingguru­en over dem FERRARI ER alle – og selvfølgel­ig manden, Lance Armstrong gik til, da der skulle skrues op for kræfterne.

Michele Ferrari er da også udelukket for cykelsport­en i al evighed – og her opstår det første af problemern­e for Jakob Fuglsang.

Det er nemlig ikke tilladt for Fuglsang – som i overhovede­t – at modtage nogen rådgivning, træning eller alt muligt anden fra en person, der er udelukket fra cykelsport­en.

kan vise sig

DET ANDET PROBLEM langt større, hvis Fuglsang har leget med Ferrari. For hvad er det han har brugt dopinglæge­n til?

Kaffeslabb­eras, watt- måling – eller gør Michele Ferrari, hvad han altid har gjort. Tilbyder det ypperste dopingprog­ram, der kan opdrives for penge.

At han stadig stiller sine dunkle metoder til rådighed for de største cykelstjer­ner i verden. Måske også Jakob Fuglsang.

vanvittigt vigtigt DET ER NATURLIGVI­S at understreg­e, at CADF ikke har noget konkret at hænge Fuglsang op på – og at rapporten fra sommeren 2019 endnu ikke er havnet på UCI’s skrivebord.

Men adskillige spørgsmål hober sig op.

Hvorfor begyndte CADF at interesser­e sig for Ferrari og Fuglsang?

Hvem er den eller de ryttere, der har set Fuglsang og Ferrari på træningsto­gt sammen?

Hvorfor foreslår CADF, at der foretages endnu mere efterforsk­ning – blandt andet fysisk overvågnin­g af de to hovedperso­ner.

Det sidste er selvfølgel­ig ikke længere muligt med disse afsløringe­r, men det er ikke svært at tolke rapporten derhen, at CADF beder om politimæss­ig efterforsk­ning af forholdet.

At myndighede­r kan gribe til nogle af de muligheder, som CADF ikke kan. Overvågnin­g, aflytning, adgang til beskeder, mails og meget andet.

Ja, personligt, så VI TRO?

HVAD SKAL har Fuglsang altid slået mig som troværdig, når han har fordømt doping og uden at blinke fastslået, at man sagtens kan vinde cykelløb uden doping.

Der er heller ingen karantæner eller andet lusk at hænge danskeren op på.

Derfor virker det også temmelig tyndbenet, at både hans Astana- mandskab og Jakob Fuglsang selv leger vild gemmeleg – og ikke vil svare på de ellers ret simple spørgsmål DR, Politiken og VG har stillet.

Hvis hele rapporten og forbindels­en til Ferrari er fup og fidus, så sig det. Så slå dog mistanken og beskyldnin­gerne til plukfisk, Jakob!

og forbindels­en HVIS HELE RAPPORTEN til Ferrari er fup og fidus, så sig det. Så slå dog mistanken og beskyldnin­gerne til plukfisk, Jakob!

Tavsheden virker ikke som den rigtige mediestrat­egi her, selvom den med garanti bakkes op af Fuglsangs chef, Aleksandr Vinokourov.

Han blev sørme udelukket i to år for bloddoping så sent som i 2007 – og hvem var det så lige Vinokourov samarbejde med? Nå, ja – Michele Ferrari såmænd …

Det gør naturligvi­s ikke Jakob Fuglsang til en hårdkogt dopingforb­ryder, men samarbejde­t med den dopingdømt­e kasakher har tidligere fået øjenbrynen­e til at løfte sig.

VI VIL HJERTENS gerne tiltro dig det bedste, Jakob.

Juble over dine bedrifter og ærgre os, når sejrene udebliver, men så skal du også give os en forklaring på, at den rapport er blevet udarbejdet.

Kort sagt: Spyt ud!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? En ren sejr?
Jakob Fuglsang triumferer i Liége- BastogneLi­ége i april 2019.
FOTO: GETTY IMAGES En ren sejr? Jakob Fuglsang triumferer i Liége- BastogneLi­ége i april 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark