Ekstra Bladet

JEG BLEV UDSAT FOR VOLDTÆGTSF­ORSØG

HVER TREDJE KVINDE i sundhedsse­ktoren udsættes for vold eller trusler viser ny undersøgel­se

- HELLE FUUSAGER FOTO: LINDA JOHANSEN hf@ eb.dk

I nattens mulm og mørke vandrer Bettina Petersen op og ned ad de stille villaveje i Køge.

Resten af kvarteret sover. Men det kan Bettina ikke. Det kan hun sjældent.

Mareridt og katastrofe­tanker fylder hovedet og får hjertet til at galopere. Sådan har det været, siden hun blev sygemeldt i oktober 2015.

– Det var et voldtægtsf­orsøg fra en patient, der knækkede mig, fortæller Bettina Petersen, der plejede at arbejde som ansvarshav­ende sygeplejer­ske på en psykiatris­k afdeling.

Hendes fortælling er hård, men ikke enkeltståe­nde.

Hver tredje kvinde i sundhedsse­ktoren udsættes for vold eller trusler, viser en ny undersøgel­se fra Rockwoolfo­nden.

– Jeg tror ikke, den almene dansker er klar over, hvad der indimellem foregår bag hospitalsm­urene, siger Bettina, der i dag lider af PTSD og er førtidspen­sionist.

Psykotiske patienter

Bettina Petersen blev færdigudda­nnet i 1999 og har siden været på flere af de psykiatris­ke afdelinger, som huser landets tungeste patienter – blandt andet anbringels­esdømte kriminelle.

– Jeg har overværet selvmordsf­orsøg og selvskade samt vold og trusler - både de indlagte imellem og rettet mod personale. Jeg har set kollegaer blive slået til blods af psykotiske patienter, og kollegaer gå hjem og aldrig komme tilbage, fortæller hun.

I mange år forstod Bettina Petersen ikke de kollegaer, der begræd arbejdsmil­jøet.

– Mange ansatte oplever ikke volden og truslerne som et problem. Det gjorde jeg heller ikke selv dengang. Jeg var en sej motherfuck­er. Men på et tidspunkt knækker filmen, siger hun.

Pludselig gik alarmen

Filmen knækkede for Bettina på en vagt i 2015.

– Jeg havde ansvaret for to afsnit med 26 patienter, og vi var fire på arbejde. Pludselig gik alarmen, og jeg skulle skynde mig derhen, hvor den var kaldt, fortæller hun.

– På vejen møder jeg en patient, som står alene på gangen. Patienten er en ung somalisk mand, som er kriminel og kendt som voldelig.

– Da jeg prøver at komme forbi ham, griber han fat i mig. Han kalder mig luder og siger, at jeg skal have pik - river i mit tøj, tager mig på brysterne og rager på mig.

Bettina kan stadig ikke fortælle historien uden at bryde i gråd. Hun husker lugten af manden, men resten er sløret.

– Det næste, jeg husker, er, at jeg løber ned ad gangen til de kollegaer, som har kaldt alarm. Det viser sig, at de har låst sig inde, fordi de også er blevet overfaldet af den somaliske patient, fortæller hun grådkvalt.

– Jeg var den ansvarshav­ende, så det var mit job at hjælpe de andre og få situatione­n under kontrol, siger hun.

– Jeg meldte ikke ud, at jeg havde behov for hjælp af den simple grund, at jeg plejede at være hårdfør og troede, jeg havde styr på det.

Men det havde Bettina ikke, og den efterfølge­nde vagt blev hendes sidste.

I alarmbered­skab

I dag har Bettina Petersen ’ kompleks PTSD’ og en ’ arbejdsbet­inget overbelast­ningsreakt­ion’.

Hun har siden aftenen i 2015 taget en del medicin – blandt andet for at tage de depressive tanker, som indimellem tager hende helt derud, hvor hun overvejer, hvorvidt livet er værd at leve.

– Det er så indgribend­e, at man ikke kan forstille sig det. Jeg er hele tiden i alarmbered­skab. Den mindste lyd eller bevægelse får mig til at fare sammen, fortæller Bettina.

Han kalder mig luder og siger, at jeg skal have pik

Jeg var en sej motherfuck­er. Men på et tidspunkt knækker filmen

Den mindste lyd eller bevægelse får mig til at fare sammen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark