Ekstra Bladet

SÅDAN BESKYTTER DU VIRKSOMHED­EN MOD CYBER-ANGREB

I takt med at alt bliver mere digitalt, er behovet for at passe på virksomhed­en online også steget markant. Selv små håndværksv­irksomhede­r er i risiko for at blive hacket, og det kan blive en dyr fornøjelse

- KIRI KIM LASSEN

Det er ikke kun i skurvognen og varevognen, at man som håndværksv­irksomhed kan risikere, at der kommer ubudne gæster. Også digitalt kan ondsindede hackere tage filer, fakturaer og regnskaber som gidsler og forlange store løsesummer for at give dem tilbage igen – og det kan blive en rigtig dyr omgang for den virksomhed, som bliver angrebet, fortæller Jakob Diget Møller, som er chefkonsul­ent ved Dansk Byggeri.

Her rådgiver han blandt andet håndværksv­irksomhede­r i it- løsninger og digitalise­ring.

– Der er mange grelle historier, hvor det er blevet rigtig dyrt for virksomhed­er at få adgang til filer igen. For eksempel kostede et hackerangr­eb et nordjysk firma mindst en million kroner at genskabe flere måneders bogholderi, der ikke var backet up, siger Jakob Diget Møller.

Selvom flere og flere bygge- og anlægsvirk­somheder er begyndt at sikre sig og investere i it- løsninger, så halter branchen dog fortsat efter erhvervsli­vet generelt, viser Dansk Byggeris årlige it- analyse.

– Som branche er håndværker­ne lige så udsatte som andre, men man kan sige, at det gode håndværk måske fylder mere i bevidsthed­en end risikoen for it- kriminalit­et, men det er noget, man skal tænke på og beskytte sig mod uanset virksomhed­ens størrelse, siger chefkonsul­ent Jakob Diget Møller. Derfor har han disse råd til håndværker­en:

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark