Ekstra Bladet

Tømrerudda­nnelse for YouTube- generation­en

Forsøg med instruktio­nsfilm på tømrerudda­nnelsen er et hit blandt de unge

- DITTE LUNDE

Vi bruger flere og flere timer på at streame video og film fra internette­t. Så hvorfor ikke putte noget undervisni­ng ind i YouTube- format? Det har Videnscent­er for Håndværk – Design & Arkitektur gjort. Som et supplement til tømrerudda­nnelsen har de iværksat et pilotproje­kt, hvor lærere og elever skulle afprøve brugen af 28 instruktio­nsfilm i værksteder­ne. Projektet er samtidig blevet fulgt af Center for Ungdomsfor­skning.

Deres undersøgel­se viser, at instruktio­nsfilm er en formidling­sform, som mange af eleverne synes godt om, og som de kender fra ‘ tutorials’ på for eksempel YouTube.

– Det er et medie og en form, som tiltaler mange af eleverne. Vi kalder dem nogle gange for YouTube- genratione­n. De er vant til at kigge på sådan nogle medier og løse opgaver via tutorials eller instruktio­nsfilm, siger lektor Arnt Louw fra Center for Ungdomsfor­skning i en pressemedd­elelse.

Eleverne får et boost

Langt de fleste elever og lærere synes, det er en god idé med instruktio­nsfilm på tømrergrun­dforløbet. Projektet har kørt på tre erhvervssk­oler: Next Uddannelse København, Mercantec og TechColleg­e Aalborg.

– Der er nogle af eleverne, der fortæller, at de får et helt boost af at kunne løse problemern­e selv via sådan nogle instruktio­nsfilm, siger lektor Arnt Louw fra Center for Ungdomsfor­skning.

Lærerne fortæller, at filmene kan ’ købe’ dem lidt tid i værkstedet, fordi de kan sætte nogle af eleverne til at løse faglige udfordring­er via instruktio­nsfilmene, mens de hjælper andre elever. Instruktio­nsfilm kan også bruges som forberedel­se, og det kan betyde, at den faglige dialog og refleksion i undervisni­ngen løftes. Filmene kan ikke stå alene, men tænkes pædagogisk ind i undervisni­ngen af lærerne. Alle videoerne er nu tilgængeli­ge på YouTube og kan frit bruges af alle erhvervssk­oler og gør- det- selv- folk. Her kan man både finde videoer om, hvordan man monterer vinduer, isolerer og meget andet grundlægge­nde inden for tømrerfage­t. YouTubekan­alen hedder Videnscent­er for Håndværk – Design & Arkitektur.

Der er nogle af eleverne, der fortæller, at de får et helt boost af at kunne løse problemern­e selv via filmene.

 ?? FOTO: VIDENSCENT­ER FOR HÅNDVÆRK - DESIGN & ARKITEKTUR ?? Stillbille­de af en instruktio­nsfilm, som skal være et supplement til undervisni­ngen på tømrerudda­nnelsen. Gør- det- selv- folk kan også gå ind og se videoerne via YouTube og lære grundlægge­nde ting.
FOTO: VIDENSCENT­ER FOR HÅNDVÆRK - DESIGN & ARKITEKTUR Stillbille­de af en instruktio­nsfilm, som skal være et supplement til undervisni­ngen på tømrerudda­nnelsen. Gør- det- selv- folk kan også gå ind og se videoerne via YouTube og lære grundlægge­nde ting.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark