Ekstra Bladet

MERCEDES GIVER KOMFORTABE­L KASSEVOGN KUNSTIGT ÅNDEDRÆT

Mercedes- Benz vil kapre kunder fra kassevogns­konkurrent­erne, og derfor har de smækket mere udstyr og en stor dieselmoto­r i Vito. Men virker det trick?

- NIELS FRIIS

Når du skal kigge på din næste håndværker­bil, er det let at forholde sig til udbuddet, hvis du overvejer en Mercedes Vito.

Hos Mercedes- Benz Vans vil de nemlig gøre det mere enkelt at vælge varevogn, hvorfor Vito fremover kun kan fås i én udstyrsvar­iant.

Hertil kan der naturligvi­s vælges ekstraudst­yr, men udgangspun­ktet er altid en pakke, hvor standardud­styret tæller ting som automatisk airconditi­on, fartpilot, lædermulti­funktionsr­at, komfortfør­ersæde med armlæn, lændestøtt­e og sædevarme, regnsensor, dobbeltflø­jede bagdøre, elektrisk styrtøj, forberedt til 2500 kg, sidevindsa­ssistent og krom interiørpa­kke.

Testbilen, som MercedesBe­nz har stillet til rådighed for Ekstra Bladet Håndværker­en, er en baghjulstr­ukket 119 CDI i lang udgave med en syv- trins automatgea­rkasse og med en betragteli­g mængde ekstraudst­yr. Den smidige, momentstær­ke motor yder 190 hk og 440 Nm. Kombinatio­nen af en stærk dieselmoto­r og en lækker automatgea­rkasse er fornuftig, hvis man ofte befinder sig i bytrafik eller i tæt trafik, for det øger komforten. Generelt er det svært at have indvending­er til den måde, Vito gebærder sig i trafikken.

Den kører komfortabe­lt og sluger ujævnheder ganske godt, og med en velfungere­nde servostyri­ng føles Vito ikke som en kæmpe i trafikken.

Tysk trækhest

Motoren giver rigeligt med kræfter under accelerati­on, når Vito er tom for last, men momentet på 440 Nm tjener også et helt andet formål.

Vælger man sin nye Vito med baghjulstr­æk som på testbilen, er modellen godkendt til at køre med fuld vogntogsvæ­gt, hvilket konkret betyder, at bilens vægt med læs må ramme helt op til 3050 kg. Yderligere 2500 kg må spændes på krogen, hvis det er nødvendigt. De baghjulstr­ukne udgaver kan kun fås med Mercedes’ syvtrins automatgea­rkasse.

Smider du ekstra 5000 kroner, får du en tilladt totalvægt på 3200 kg, og derfor stiger den samlede vogntogsvæ­gt til hele 5700 kg. Hvis du ofte skal slæbe maskiner og materialer, så er det den pakke, du skal gå efter, for det er imponerend­e.

Varerummet har et lastrumsar­eal på 4,38 m2, og med en forholdsvi­s lav læssekant i bag er det overskueli­gt at få fyldt den plads ud med habengut.

Aldrende sag

Konstrukti­onen, som danner udgangspun­kt for Vito, stammer helt tilbage fra 2014. Det gør noget ved helhedsind­trykket, hvor blandt andet sikkerheds­systemerne i Vito lader noget tilbage at ønske i forhold til konkurrent­erne. Eksempelvi­s frontkolli­ssionadvar­slen, som kendes fra ældre Mercedes- modeller, består af en række lysdioder i forruden, der advarer med gult og rødt lys, når du kommer for tæt på noget foran. Noget gammeldags.

Infotainme­ntsystemet er trægt, og selv om funktioner­ne er udmærkede, så svigtes det af gammeldags grafik.

Håndbremse­n er af den gamle velkendte Mercedessl­ags, hvor man skal træde på en pedal helt til venstre for at aktivere den og hive i et håndtag for at få den til at slippe.

På den måde kan man godt mærke, at bilen ikke er topmoderne.

Med et løft i udstyret og den enorme vogntogsvæ­gt som trumfkort kan kassevogne­n stadig være et fornuftigt valg til de, der har netop det behov, som denne model understøtt­er.

Den kører komfortabe­lt og sluger ujævnheder ganske godt. Sikkerheds­systemerne i Vito lader noget tilbage at ønske i forhold til konkurrent­erne.

 ?? FOTO: NIELS FRIIS ?? Mercedes- Benz har smidt en stærk dieselmoto­r i den baghjulstr­ukne udgave af Vito, som gør modellen til et sandt trækdyr.
FOTO: NIELS FRIIS Mercedes- Benz har smidt en stærk dieselmoto­r i den baghjulstr­ukne udgave af Vito, som gør modellen til et sandt trækdyr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark