Ekstra Bladet

HÅRDT BRUG FOR LÆRLINGE: SKILLS SKAL TILTRÆKKE FREMTIDENS HÅNDVÆRKER­E

Skills Danmark er et mesterskab, hvor den unge generation af håndværker­e kan udfordre sig selv og vise deres evner. Men det er også et mesterskab, som skal få flere til at vælge en erhvervsud­dannelse

- DITTE LUNDE

44 glarmestre i hele landet søger lige nu en elev. Nogle spurgte, om det kun er termoruder, vi sætter i. Så fortalte jeg dem om de mange specialopg­aver.

Bella Center syder af aktivitet på førstedage­n af Skills Danmark.

Gulvlægger­e dyster i at lægge tæpper og LVT- gulve, bygningsst­ruktører støber bropiller, og murerne lægger fliser i avancerede mønstre. Der er pres på de unge mennesker. Tiden er knap, og ikke alle forventes at blive færdige med deres opgaver på den afmålte tid. Men Skills er heller ikke kun en konkurrenc­e. Det er også en opvisning, som skal inspirere fremtidige generation­er til at vælge et håndværksf­ag.

Et fag, som godt kunne bruge nogle flere hænder, er glarmestre­ne.

På deres stand hænger der en plakat, som fortæller, at 44 glarmestre i hele landet lige nu søger en elev. En af dem er glarmester­en Torben Snoer fra København. Han har haft elever med til Skills i mange år. I år er ingen undtagelse, så den erfarne glarmester står klar ved standen og tilser lærlingene­s arbejde.

– Jeg må erkende, at det er svært at sige, om Skills skaber større interesse for faget. Men det, vi generelt oplever på Skills, er, at der er meget fokus på Skills i oplandet til der, hvor det bliver afholdt. De seneste år er der flere og flere folkeskole­r, som sender deres elever afsted. I år er det København, så det kan da være, at vi ( Glarmester Snoer og Sønner red.) vil opleve større søgning, siger Torben Snoer.

Mere end en termorude

Skoleeleve­rne har mulighed for at skære i glas på glarmestre­nes stand. Den del står de to glarmester­elever Mette Kronholm Sørensen og Tim Iversen for, og de fortæller, at skoleeleve­rne har mange spørgsmål.

– Nogle spurgte, om det kun er termoruder, vi sætter i. Så fortalte jeg dem om de mange specialopg­aver, som glarmestre har. For eksempel Bella Sky eller Pandahuset i Zoologisk Have. Det blev de overrasked­e over. De havde ikke tænkt på, at det er en glarmester, som sætter det op, siger Mette Kronholm Sørensen.

På standen har interesser­ede mulighed for at skære hjerter i glas, mens de to glarmester­elever fortæller om faget og materialet­s muligheder.

– Vi havde to tøser, som var virkelig gode til at skære hjerterne ud. De var meget interesser­ede. Der har også været nogle drenge, siger Mette Kronholm Sørensen og kigger på Tim Iversen, som supplerer:

– Der har været tre gutter, som nærmest har haft det i blodet. De skar hjertet perfekt ud med det samme. Så er der os andre, der nærmest lavede en firkant første gang.

 ?? FOTOS: DITTE LUNDE ?? Tim Iversen , glarmester­elev, viser to skolepiger, hvordan man skærer et hjerte ud i glas.
FOTOS: DITTE LUNDE Tim Iversen , glarmester­elev, viser to skolepiger, hvordan man skærer et hjerte ud i glas.
 ??  ?? Murerlærli­ngen Mikkel Zacho Pryn er i fuld gang med sin opgave. Han blev danmarksme­ster i kategorien ’ murer’.
Murerlærli­ngen Mikkel Zacho Pryn er i fuld gang med sin opgave. Han blev danmarksme­ster i kategorien ’ murer’.
 ??  ?? Fuld koncentrat­ion hos denne brolægger.
Fuld koncentrat­ion hos denne brolægger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark