Ekstra Bladet

Skuespil ikke nok – hjernen krævede mere

Som moden mand blev Peter Jorde psykolog og bruger nu musicaljob­s som glasur på hverdagen

- HELLE KASTHOLM HANSEN FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN hka@ eb.dk

Han debuterede på Det Ny Teater som purung skuespille­r og fik roser i metermål. Det fortsatte i årevis fra den ene store krævende musicalrol­le til den anden.

Hans rolle som Tony i ’ West Side Story’ og hans fantom i ’ Phantom of the Opera’ er bare nogle af de store roller, ’ man’ taler om. Men pludselig var det ikke nok.

Der skulle andre eller rettere flere boller på suppen. Hjernen krævede mere arbejde.

– Jeg begyndte derfor at læse psykologi, og jeg blev færdig, da jeg var 44 år. Det valg har jeg aldrig fortrudt, smiler Peter Jorde.

Mange år i kirkekor

Lige nu er han aktuel i Det Ny Teaters store tyske satsning – musicalver­sionen af Roman Polanskis kultfilm ’ Vampyrerne­s Nat’ fra 1967. Den har titlen ’ Dance of the Vampires’ eller ’ Vampyrerne­s dans’. Også her har Jorde titelrolle­n som den blodtørsti­ge grevevampy­r.

– I virkelighe­den ville jeg være læge. Det har jeg faktisk aldrig været i tvivl om, men virkelighe­den kom til at forme sig anderledes, for jeg havde også lyst til skuespil, og mens jeg gik på skuespilsk­olen i Aarhus, blev det slået fast, at mine mange år i kirkekoret ikke havde været spildt, for det viste sig, at jeg også som voksen var blevet udstyret med en god stemme, fortæller Jorde.

Faren var smed

Ingen af disse ting kommer hjemmefra. Faren var smed, men det var bestemt ikke en metier, der talte til den ellers høje og bredskuldr­ede Peter. Så det blev en rejse fra minibyen Store Lyngby ved Frederiksv­ærk til først spotlight og siden til hovedstade­ns akademiske højborg.

I virkelighe­den ville jeg være læge

Umiddelbar­t synes der langt fra psykologi og lektorjobb­et på Institut for Socialt Arbejde til en rolle som forelsket vampyr- greve, men i Jordes optik hænger tingene sammen.

– Som udgangspun­kt handler begge fag om at lære noget om sig selv. Men hvor skuespille­t er et følelserne­s og tankens fag, så er psykologie­n en slags akademisk overbygnin­g. Og jeg føler mig heldig over at have begge dele – og lykkelig over ikke at skulle præstere 200 gange på en scene hvert år. Mine to fag kører uproblemat­isk side om side, og jeg glæder mig, hver gang jeg har sagt ja til en ny rolle. De er en slags glasur på hverdagen.

 ??  ?? Umiddelbar­t synes der langt fra psykologi og lektorjobb­et på Institut for Socialt Arbejde til en rolle som forelsket vampyr- greve, men sådan ser Peter Jorde ikke på det.
Umiddelbar­t synes der langt fra psykologi og lektorjobb­et på Institut for Socialt Arbejde til en rolle som forelsket vampyr- greve, men sådan ser Peter Jorde ikke på det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark