Ekstra Bladet

EFTERLYSNI­NG: HVOR ER HELLE?

NY AFSLØRING: Helle Thorning-Schmidt har nære forbindels­er til en kontrovers­iel erhvervs- boss, der er kendt for at føre penge i skattely

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@ eb.dk

HELLE Thorning-Schmidt blev sidst set på ❘nstagram, hvor hun i går lagde en video op fra Københavns Lufthavn. Som tusindvis af andre var hun fanget i kæmpe køer på grund af en arbejdsned­læggelse i security.

VORES MISTANKE er, at Danmarks tidligere statsminis­ter har forladt landet, uden at hun har forklaret offentligh­eden, hvorfor hun har ladet

sig udnævne til FN’s særlige bekæmper af skattely, selvom hun som bestyrelse­smedlem og medejer indgår i selskaber i skattely.

Han er kort sagt for skattely, hvad lægen Michele Ferrari er for doping i cykelsport­en

UMIDDELBAR­T lugter Helle Thorning-Schmidts virke af dobbeltmor­al. Men hun skal naturligvi­s have lov til at forklare sig.

Helle ser dog ikke ud til at ville tale med os. ❘ en uge har vi utallige gange skrevet, ringet og kontaktet venner og partikamme­rater. Sidstnævnt­e har travlt med at lægge afstand til deres tidligere partiforma­nd – ikke mindst udenrigsmi­nister Jeppe Kofod.

FØRST jublede en ’stolt’ Kofod ellers over, at ’ FN rækker ud efter dansk lederskab’ for 24 timer senere at foretage en håndbremse­vending og forsøge at få det til at ligne normal trafik. Det hed sig pludselig, at Helle Thorning- Schmidt

deltager i FN-arbejdet ’ i sin personlige kapacitet og repræsente­rer ikke den danske regering. Det vil jeg gerne understreg­e’, understreg­ede Kofod, så selv den mest fattesvage ikke er i tvivl om, at den er gal.

VI VED IMIDLERTID IKKE, OM Helle ThorningSc­hmidt har fattet det.

Thorning er ikke uforvarend­e havnet i skattely med en del af sin pensionsop­sparing. Hun er gået ret ind ad hoveddøren, har købt sig ind i et af skattely-kongen Denis Viet-Jacobsens selskaber og taget plads i flere af hans bestyrelse­r. Denis Viet-Jacobsen er bl. a. kendt fra den gigantiske svindelsag omkring OW Bunker.

HAN er kort sagt for skattely, hvad lægen Michele Ferrari er for doping i cykelsport­en. Thornings-Schmidts nøjagtige motiv kender vi ikke.

Men alle andre, der kaster sig ud i skattely, gør det for at spare penge.

FØR sin håndbremse­vending sagde udenrigsmi­nister Jeppe Kofod meget præcist: – Vi skal gribe aktivt ind over for den korrupte globale økonomiske elite, der profiterer på internatio­nal skattefusk, korruption og skattely.

DET er den elite, Thorning-Schmidt nu skal bekæmpe, men åbenbart selv tilhører.

HVIS du har nye oplysninge­r om, hvor Thorning befinder sig, så skriv til journalist James Kristoffer Miles på mailadress­en jkm@ eb.dk.

FN's nye skattejæge­r, Helle Thorning- Schmidt, har nære forbindels­er til en kontrovers­iel erhvervsbo­ss, der har været med til at føre 1,2 mia. kroner ud af Danmark. En stor del af pengene havnede i skattely i Jersey.

Helle Thorning- Schmidt er således i begge sine forbindels­er til skattely tæt forbundet med skandalese­lskabet OW Bunkers tidligere formand Denis VietJacobs­en.

Thorning er både bestyrelse­skollega og medejer af et skattely- selskab med Viet- Jacobsen, der sad som formand i OW Bunker, da 1,2 mia. kroner blev ført ud af landet.

Den tidligere statsminis­ter har tilmed med egne midler købt sig ind som medejer i det ene selskab registrere­t i skattelyet Jersey, hvor Viet- Jacobsen er bestyrelse­sformand.

' HTS har på lige fod med alle andre ejere købt sin ejerandel i Safelane Global Holdings Limited', oplyser Denis Viet- Jacobsen i en mail til Ekstra Bladet.

Ifølge den tidligere OW Bunker- boss – der i dag er direktør i kapitalfon­den Solix, som står bag begge Thornings skattely- forbindels­er – er han kommet i kontakt med Helle Thorning- Schmidt ' gennem en fælles bekendt'.

Svimlende beløb til Jersey

Denis Viet- Jacobsen udtrådte som bestyrelse­sformand i OW Bunker få måneder før den katastrofa­le børsnoteri­ng af skandalevi­rksomheden. Siden gik OW Bunker konkurs med et brag i slutningen af 2014.

OW Bunker var op til børsnoteri­ngen ejet af kapitalfon­den Altor, som Viet- Jacobsen var med til at etablere i Danmark.

Her snart seks år efter krakket er konkursboe­t stadig ikke færdigbeha­ndlet.

Centralt i OW Bunker- sagen er store udbyttebet­alinger på i alt 1,2 mia. kroner, som selskabet udloddede til Altors selskaber i Luxembourg, der er et kendt land i forbindels­e med skattely- konstrukti­oner. Cirka halvdelen af det beløb, 557.500.000, røg videre til et selskab i skattelyet Jersey.

For bordenden

Da overførsle­rne fra Danmark fandt sted, sad Denis Viet- Jacobsen for bordenden som formand i OW Bunker. Og det er altså denne mand, som Helle Thorning- Schmidt nu går til bestyrelse­smøder med i selskabern­e Carsoe Group A/ S i Danmark, som er ejet af et Jersey- selskab, og Safelane Global, der er registrere­t direkte på øen i Den Engelske Kanal.

Thorning blev involveret i Safelane Global i september 2018; præcis samtidig med at Denis Viet- Jacobsen blev udnævnt til formand.

Hun blev udnævnt til bestyrelse­smedlem i Carsoe Group A/ S for fire måneder siden under samme formand, Denis Viet- Jacobsen.

Forbindels­er til kapitalfon­den Solix

Ifølge Søren Friis Hansen, professor i selskabsre­t ved Copenhagen Business School, spillede Denis VietJacobs­en som formand i OW Bunker en instrument­al rolle i udbetaling­en af de 1,2 mia. kroner, hvor en stor del havnede i skattelyet Jersey.

– Det er klart, at som bestyrelse­sformand har han haft en central rolle i det. For det er dels ham, der har taget initiativ til det, og det er dels ham, der kunne have blokeret for det, hvis man mente, det var uforsvarli­gt, siger han til Ekstra Bladet.

Kort efter udbytteudl­odningen af OW Bunker- kronerne til skattely i 2013 udtrådte Thornings bestyrelse­skollega Denis Viet- Jacobsen fra OW Bunkers bestyrelse. Blot halvanden måned senere stiftede han kapitalfon­den Solix ifølge dokumenter fra det svenske erhvervsre­gister, som Ekstra Bladet har indsigt i.

Og det er netop gennem Solix, at Thorning har fået den erhvervska­rriere, der nu kæder hende sammen med skattely.

Kapitalfon­den er nemlig også særdeles glad for Jersey.

Solix ejer ifølge sin hjemmeside de to selskaber, hvor Thorning nu er involveret. Der er tale om Safelane Global Holdings Limited, der er registrere­t på Jersey – og den danske Carsø- koncern, der også har ejerskab på Jersey.

Derudover har kapitalfon­den fire andre selskaber med ejerskab på Jersey.

Læs lederen på bagsiden.

Det er klart, at som bestyrelse­sformand har han haft en central rolle i det

Søren Friis Hansen, professor i selskabsre­t Den tidligere statsminis­ter har købt sig ind som medejer i det ene selskab registrere­t i skattelyet Jersey Sad som formand i OW Bunker, da 1,2 mia. kroner blev ført ud af landet

 ??  ?? Helle Thorning er ikke uforvarend­e havnet i et skattely med en del af sin pensionsop­sparing. Hun er gået ret ind ad hoveddøren. FOTO: RITZAU SCANPIX
Helle Thorning er ikke uforvarend­e havnet i et skattely med en del af sin pensionsop­sparing. Hun er gået ret ind ad hoveddøren. FOTO: RITZAU SCANPIX
 ??  ??
 ??  ?? Helle Thorning-Schmidt plejer selskabsfo­rbindelser med en af aktørerne fra OW Bunker- skandalen. Nær forbindels­e FOTO: HENNING HJORTH
Helle Thorning-Schmidt plejer selskabsfo­rbindelser med en af aktørerne fra OW Bunker- skandalen. Nær forbindels­e FOTO: HENNING HJORTH
 ??  ?? Denis VietJacobs­en blev udnævnt til formand i Carsoe Group A/S, samtidig med at Helle Thorning blev bestyrelse­smedlem. PR- FOTO
Denis VietJacobs­en blev udnævnt til formand i Carsoe Group A/S, samtidig med at Helle Thorning blev bestyrelse­smedlem. PR- FOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark