Ekstra Bladet

Halter langt efter Norge

-

Alt imens de danske myndighede­r har snorksovet og ikke fulgt WHO’s anbefaling om ’ test, test, test’, så har nordmænden­e i langt højere grad fulgt Verdenssun­dhedsorgan­isationens strategi.

Og det kan i den grad aflæses i statistikk­en. I går oplyste Statens Serum Institut, at 17.275 danskere var blevet testet for corona frem til 27. marts, mens Folkehelse­institutte­t Norge i går fremlagde data på, at 78.036 personer har været igennem en test i Norge – der tilmed har 235.000 færre indbyggere end herhjemme.

Gik tidligt i gang

Karoline Bragstad, seniorfors­ker ved Folkehelse­institutte­t, siger, at man tidligt gik i gang med at teste:

– I Norge fik vi allerede implemente­ret en test for den nye coronaviru­s 23. januar – og kort tid efter var mange af de store mikrobiolo­giske laboratori­er parate til at kunne teste. De største laboratori­er på sygehusene var først med at teste, og flere kom til efterhånde­n. Vi har to større private laboratori­er i Norge, og disse tester også for covid- 19.

– For coronaviru­s testede vi i uge 12 over 33.000 personer. Totalt nu over 78.000 personer. Dette er ekstremt og viser, hvor stor kapacitete­n er for testning ved de mikrobiolo­giske laboratori­er i Norge, siger hun.

Har været udfordret

Karoline Bragstad forklarer, at Norge også har været udfordret med at skaffe testudstyr, og at man gerne vil teste endnu flere – men at grunden til, at man har kunnet teste så mange, er, at man har været forudsigen­de:

– Desværre er det ikke tests nok, og det er ikke sådan, at vi her i Norge har sikret os et gigantpart­i med reagenser ( kemisk opløsning, der kan vise, om der er virus, red.) tidligt i forløbet. Men man har nok taget højde for i sine bestilling­er, at vi allerede har en høj testaktivi­tet for luftvejsin­fektioner – og at man derfor har måttet bestille mere for at kunne klare sig nogle uger med øget efterspørg­sel.

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Lægemiddel­styrelsens direktør, Thomas Senderovit­z, garantered­e i forrige uge, at der var rigeligt med testkapaci­tet i Danmark. Få dage efter løb flere regioner tør for testudstyr.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Lægemiddel­styrelsens direktør, Thomas Senderovit­z, garantered­e i forrige uge, at der var rigeligt med testkapaci­tet i Danmark. Få dage efter løb flere regioner tør for testudstyr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark