Ekstra Bladet

PROFESSOR: UANSVARLIG­T, BESTSELLER

At Bestseller- koncernen ikke vil betale husleje til sine omkring 200 udlejere, før man får penge fra staten, møder kritik fra økonomipro­fessor Per Nikolaj Bukh

- MICHAEL BO MORTENSEN NICOLAJ VORRE mbom@ eb.dk; nivo@ eb.dk

Tøjgigante­n Bestseller, der er ejet af mangemilli­ardæren Anders Holch Povlsen, har – som Ekstra Bladet tidligere har skrevet – meddelt sine udlejere, at man ikke vil betale husleje 1. april grundet coronakris­ens nedlukning af deres butikker.

Man vil først senere betale pengene, når man har fået del i statens hjælpepakk­e til de faste udgifter.

Og det får Per Nikolaj Bukh, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universite­t, til at kritisere modekoncer­nen.

– Der er ikke nogen tvivl om, at koncernen har et akut stort likviditet­sbehov. Det skal man jo normalt fremskaffe ved selv at stille med egenkapita­l eller via lån i bankerne. Og når man er en stor koncern med mange aktiver og har en velhavende ejer, så er det jo ikke noget problem.

– Det er selvfølgel­ig en omkostning, men sådan er det, når man driver virksomhed, siger han til Ekstra Bladet og kalder problemet ’større, end man lige tror’.

Udlejere kommer i knibe

– Mange af de ejendomme er i praksis ejet af enkeltståe­nde ejendomsse­lskaber, som jo ikke ligefrem har masser af penge liggende. De har kun det, der er nødvendigt liggende, og så er de afhængige af at få deres husleje ind, som de skal bruge til at servicere deres gæld til banker og kreditfore­ninger.

Dermed kommer selskabern­e i knibe, når de ikke får deres husleje.

– Og så bliver de nødt til at gå tilbage til deres banker og sige, at de ikke kan betale deres lån. Så skubbes problemet videre ud i den finansiell­e sektor. For så er lånet mislighold­t, og der skal eventuelt foretages nedskriv i bankens regnskab. Bankerne kan ikke uden stille likviditet til rådighed for nødlidende virksomhed­er, siger han og fortsætter:

– Så det skaber nogle meget store dønninger, som reelt set er noget, sådan en koncern ikke burde gøre. Det er en meget uansvarlig samfundsmæ­ssig handling, synes jeg, at skubbe problemern­e hele vejen tilbage igennem ejendomsse­lskaber ud i den finansiell­e sektor. Det er der ikke brug for lige nu.

750 fyret

Han kan bedre forstå Bestseller­s fyring af de 750 medarbejde­re, som skete i sidste uge.

– Regeringen har appelleret til, at man skal udvise samfundssi­nd, og har stillet instrument­er til rådighed. Men hvis den støtte ikke er tilstrække­lig for virksomhed­en, så vil jeg ikke bebrejde den for at gøre det.

– Det har jeg mere respekt for. Huslejeuds­kydelsen virker lidt mere uskyldig for den almindelig­e dansker, men den er faktisk meget værre både ansvarligh­edsmæssigt og samfundsmæ­ssigt. Man kunne jo bare have løst det med et banklån. Det er ikke penge, der tabes. Det er bare likviditet, der skal stilles til rådighed. Nu tørrer man det af på nogle andre, som ikke har mulighed for at stille likviditet­en til rådighed.

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Landets rigeste
Anders Holch Povlsen er med en anslået formue på mere end 50 milliarder kroner landets rigeste enkeltpers­on.
FOTO: JAN SOMMER Landets rigeste Anders Holch Povlsen er med en anslået formue på mere end 50 milliarder kroner landets rigeste enkeltpers­on.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark