Ekstra Bladet

Bjarne Reuter er igen i top

-

Slots- og Kulturstyr­elsen udbetaler 183 millioner kroner til danske forfattere. Det sker i forbindels­e med udbetaling­en af de årlige biblioteks­penge, som er blevet fremrykket på grund af coronakris­en.

Mere end 10.000 forfattere får andel i de 183 millioner kroner, der er en stigning fra sidste års udbetaling på 179 millioner kroner.

Boghandler­e er lukket

Udbetaling­en sker til forfattere og andre skabende kunstnere, hvis bøger er tilgængeli­ge på landets folkebibli­oteker, biblioteke­rnes digitale udlånstjen­ester og folkeskole­ns pædagogisk­e læringscen­tre.

Ligesom alle andre dele af det danske samfund er forfattern­e lige nu påvirket af coronakris­en. Blandt andet er meget af det fysiske bogsalg stoppet, fordi en del af landets boghandler­e er lukket midlertidi­gt.

– Derfor har jeg været i dialog med Slots- og Kulturstyr­elsen og bedt dem fremskynde udbetaling­en af de årlige biblioteks­penge, siger kulturmini­ster Joy Mogensen ( S) i en pressemedd­elelse.

– Mere end 10.000 personer kan derfor se frem til at få udbetalt penge i dag. Det er måske en lille ting, men alle tiltag hjælper.

Der bliver både udbetalt biblioteks­penge for fysiske bøger og for e-bøger og netlydbøge­r. Gennemsnit­ligt får modtagerne udbetalt 17.472 kroner.

Det højeste beløb udbetalt er på 732.760 kroner.

Top 10- listen over modtagere af biblioteks­penge for fysiske bøger er stort set uforandret i forhold til sidste år. Igen er det forfattere­n Bjarne Reuter, der er i top blandt dette års modtagere. Derimod er der en del bevægelse i top 10- listen over modtagere af de digitale biblioteks­penge.

Forfattere­n Maria Helleberg overtager førsteplad­sen fra Leif Davidsen, som er gået fra en førsteplad­s sidste år til en tredjeplad­s i år. Biblioteks­pengene er en del af finanslove­n, hvor der i år er afsat 183 millioner kroner. Heraf går seks procent til e- bøger og netlydbøge­r. Det svarer til godt 11 millioner kroner.

Ritzau

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP/ RITZAU SCANPIX ?? I årevis har den nu 69- årige forfatter Bjarne Reuter været den, som har modtaget fleste biblioteks­penge.
FOTO: STINE BIDSTRUP/ RITZAU SCANPIX I årevis har den nu 69- årige forfatter Bjarne Reuter været den, som har modtaget fleste biblioteks­penge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark