Ekstra Bladet

Sosu- hjælper må ikke gå med maske

- THOMAS HARDER FOTO: STINE TIDSVILDE thr@eb.dk

– Min kone arbejder som sosu- hjælper i Frederiksb­erg Kommune.

– Hun starter på arbejde på mandag efter en ferie.

– Hun er blevet informeret om, at det ikke er tilladt at bære maske i arbejdstid­en, fordi de ældre bliver bange, har hun fået at vide.

– Nogle af de gamle har desuden spurgt hendes kollegaer om, hvorfor de ikke bærer maske, så der er åbenbart delte meninger om, hvad der er rigtigt eller forkert, og hvem der er bange for hvad.

Sådan indleder Finn J. et brev til nationen!.

Svaret er nej

– Jeg har i dag talt med borgerserv­ice på Frederiksb­erg, som omstillede mig til en chef for afdelingen for hjemmeplej­e, og herfra lød / forklaring­en, at så længe min kone ikke var syg, og patienten ikke var syg, så var det ikke tilladt at bære maske fortsætter Finn J.

– Jeg synes i disse tider,

Det må helt klart være den enkelte sosu-hjælper der afgør brugen af maske/ ikke maske. Hverken de ældre eller ledelsen skal afgøre det.

Jørn R

Jeg arbejder i sundhedsvæ­senet, og jeg vil nødigt gå rundt med værnemidle­r hele tiden, for de er ubehagelig­e og varme at have på. Derudover beskytter en maske/ mundbind primært den, der skal hjælpes og ikke så meget den, der bærer den. Det er fint at være opmærksom, men hysteri er der ingen grund til.

Benny J at det må være frivilligt, om man vil bære maske eller ej.

– Jeg tror, man undgår smittefare ved at bære maske – for måske er du eller jeg smittet uden at vide det, skriver Finn J., men han tror forkert.

I hvert fald svarer hjemmeplej­en, at de følger Sundhedsst­yrelsens anbefaling i forhold til, hvornår der skal benyttes maske og øvrige værnemidle­r hos borgerne.

Ingen reel effekt

’ Sundhedsst­yrelsens anviser, at der skal bruges værnemidle­r, hvis en borger er smittet med covid- 19, eller hvis der mistanke om, at borgeren er smittet.’

’ Ifølge styrelsen er der er intet, der tyder på at anvendelse af mundbind hos raske, der bevæger sig rundt i samfundet i al almindelig­hed reelt har en effekt på smittespre­dningen.’

’ Det kan virke fremmedgør­ende og hæmme den personlige kontakt mellem hjælper og borger, hvis der

Jeg vil til enhver tid passe på mig selv: Vi er så vant til i vores fag, at det kun handler om vores gamle beboere. Men jeg tror, at det nu i lige så høj grad kommer til at handle om plejeperso­nalet og deres sikkerhed: Ellers får den her forbandede sygdom ingen ende.

Christa Petersen

Vi har slet ikke masker, på det plejecente­r hvor jeg er ansat. Flere af beboerne er ved at dø af skræk over alt den coronasnak. De kan slet ikke rumme at høre om alle de døde.

Dorrit Green Sødorf bæres maske.’

’ Frederiksb­erg Hjemmeplej­e vægter både hygiejnehe­nsyn og den personlige kontakt mellem borger og hjælper højt, og vores hjælpere følger altid retningsli­njerne i forhold til begrænsnin­g af smitte,’ skriver kommunen.

Men hvad tænker du?

Sosuer kan godt være smittespre­dere, selvom de ingen symptomer har. Så må de forklare de ældre, inden de tager den på, at der ikke er noget at være bange for.

Joan Chris

Jeg tænker, at bare fordi man bliver ældre, så bliver man jo ikke idiot eller langsomt opfattende. Kirsten Greszek

Masken virker ikke. Håndhygiej­ne virker, hvilket alle sosu’er forventes at have styr på.

Rasmus Soldthved Hansen

 ??  ?? Diskussion­en om mundbind eller ikke mundbind lever stadig i bedste velgående.
Diskussion­en om mundbind eller ikke mundbind lever stadig i bedste velgående.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark