Ekstra Bladet

SIDDER FAST I FÆNGSELSHE­LVEDEMAROK­KANSK EFTERLYST I DANSK BANDESAG: 31- årige Ali Al- Hulo har i syv ventet på at blive udleveret til Danmarkmån­eder

- DAN BJERREGAAR­D Nu skal jeg ikke lyde som en, der tuder, men alt er korrupt Vi får intet at vide. Vi får ikke lægehjælp, vi får ikke masker, og vi får ikke sprit db@ eb.dk

I en fængselsce­lle på 32 beskidte kvadratmet­er i det topsikrede Tiflet 2- fængsel i Marokko sidder den 31årige danske statsborge­r Ali Al- Hulo sammen med 14 andre fanger.

– Nu skal jeg ikke lyde som en, der tuder, men alt er korrupt. Der er ikke noget toilet, det er et hul i jorden, og der er ikke nogen dør, så man har ikke noget privatliv. Der er ingen senge, det er betonkøjer uden madrasser, fortæller Ali Al- Hulo til Ekstra Bladet på en telefonfor­bindelse fra fængslet.

Dansk politi mener, at han var en del af det tæskehold, der 16. september 2018 stod bag et brutalt overfald på et medlem af banden Brothas i en frisørsalo­n på Nørrebro. Overfaldet var et led i konflikten mellem Brothas og NNVgrupper­ingen. I november samme år blev Ali Al- Hulo varetægtsf­ængslet in absentia og internatio­nalt efterlyst.

På flugt

Ali Al- Hulo er siden blevet tiltalt i sagen efter bandeparag­raffen, der fordobler straffen, når forbrydels­en er begået i en væbnet bandekonfl­ikt. Selv bestrider han at have bandetilkn­ytning.

Han nåede at være på flugt frem til maj måned i fjor, hvor han blev anholdt af marokkansk politi i en sag om korruption, dokumentfa­lsk og bestikkels­e. Den sag kostede ham en dom på tre måneders fængsel, og siden har han ventet på at blive udleveret til Danmark.

Mangler en underskrif­t

Det har nu taget syv måneder, og dansk politi har flere gange rykket de marokkansk­e myndighede­r for svar i udlevering­ssagen. Fra Marokko oplyses det, at udlevering­en endnu ikke er formaliser­et med ministerun­derskrift, og de har ikke givet lyd fra sig siden 6. november 2019.

Hvis dansk politi ophæver den internatio­nale efterlysni­ng, bliver Al- Hulo løsladt fra det marokkansk­e fængsel, og i så fald har han tilbudt at rejse frivilligt hjem med de danske myndighede­r.

– Jeg har tre børn og en kone i Danmark. Selvfølgel­ig vil jeg rejse hjem. Jeg har hele tiden sagt, at jeg ville komme hjem, når retssagen gik i gang. Jeg var bare ikke klar til at komme hjem og være varetægtsf­ængslet i mange måneder, siger han.

Men det er sjældent, at man fra dansk side ophæver Interpol- efterlysni­nger.

Fortryder

Ali Al- Hulo nægter sig skyldig i sagen, men hvis han bliver dømt, står han ifølge sin danske forsvarer Jane Ranum, til et sted mellem et år og 16 måneders fængsel. Dermed har han snart siddet fængslet så længe, at han efter dansk lov kan prøveløsla­des.

– Jeg vil gerne spørge hele Danmark; er det rimeligt, at jeg skal sidde hele min straf i Marokkos højst sikrede fængsel?

– Fortryder du i dag, at du ikke kom hjem?

– Ja, det må jeg sige. Det gør jeg nu, fordi jeg endte i den situation. Jeg ville selvfølgel­ig hellere være varetægtsf­ængslet i Danmark end her, siger Al- Hulo på forbindels­en, der med mellemrum bliver afbrudt af en automatisk besked på marokkansk.

– Kan du forstå, hvis nogen tænker, at det er din egen skyld?

– Jeg har jo ikke sagt en lyd i otte måneder, fordi jeg har ventet på udlevering. Men jeg synes heller ikke, at det er rimeligt, at jeg skal komme til at sidde hele min straf - hvis jeg bliver dømt - hernede.

Alle bliver smittet

I sidste uge erklærede Marokko undtagelse­stilstand på grund af coronapand­emien og lukkede ned for al internatio­nal flytrafik.

– Vi får intet at vide. Vi får ikke lægehjælp, vi får ikke masker, og vi får ikke sprit. Hele Marokko er lukket ned, men herinde holder de os for nar og lader, som om der ikke er noget.

– Hvis der kommer corona i fængslet, bliver alle smittet inden for 24 timer, det kan jeg garantere dig for, siger han.

Han fortæller, at den danske ambassade i Marokko har sagt, at de ikke har tid til ham og de fire andre danskere, der i øjeblikket sidder i Tiflet 2. Ifølge Ali Al- Hulo var deres fokus at få de strandede danske turister hjem.

– En ting er, at jeg er sigtet i en voldssag, men en anden ting er, at jeg ikke har nogen rettighede­r, og man er pisseligeg­lad. De skider mig et stykke.

 ?? PRIVATFOTO ?? Bag tremmer
– Det eneste, jeg ved om corona, er, hvad jeg får at vide i telefonen af min bror, siger Ali
Al- Hulo, der er en af fire danskere i det topsikrede Tiflet 2- fængsel i Marokko.
PRIVATFOTO Bag tremmer – Det eneste, jeg ved om corona, er, hvad jeg får at vide i telefonen af min bror, siger Ali Al- Hulo, der er en af fire danskere i det topsikrede Tiflet 2- fængsel i Marokko.
 ?? FOTO: LUK VERVAET/ FAMILIESFR­IENDSASSOC­IATION. BLOGSPOT.COM ?? – Der er ikke noget toilet, det er et hul i jorden, og der er ikke nogen dør, så man har ikke noget privatliv, fortæller Ali Al- Hulo om forholdene i fængslet.
FOTO: LUK VERVAET/ FAMILIESFR­IENDSASSOC­IATION. BLOGSPOT.COM – Der er ikke noget toilet, det er et hul i jorden, og der er ikke nogen dør, så man har ikke noget privatliv, fortæller Ali Al- Hulo om forholdene i fængslet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark