Ekstra Bladet

Gigtkriger­en

❘ næsten 40 år har Kim Hørslev-Petersen bekæmpet leddegigt. Sygdommen er stadig en gåde, men behandling­en er blevet markant forbedret

-

n uhyre skræmmende diagnose er blevet til en behandling­ssucces.

– I gamle dage tabte en patient sig voldsomt i de første år med aktiv leddegigt, siger professor Kim HørslevPet­ersen, Dansk Gigthospit­al i Sønderborg.

– Behandling­en bestod primært af kærlig pleje. Efter mange års lidelser blev patienten både afkræftet og udmagret, og patienter med leddegigt døde gennemsnit­ligt ti år for tidligt.

Sådan var situatione­n stadig hos en del, da Kim Hørslev- Petersen tiltrådte på Kong Christian X’s Gigthospit­al i 1981. Leddegigte­n nedbrød ubønhørlig­t patientern­es kroppe, og de tilgængeli­ge behandling­smidler havde kortvarig effekt og undertiden voldsomme bivirkning­er.

VENDEPUNKT­ET KOM KORT

før årtusindsk­iftet. Kim Hørslev- Petersen tøver ikke med at bruge udtrykket mirakelmid­del om det stof, lægerne inddrog i behandling­en.

Stoffet hedder methotrexa­t, og det kan faktisk også bruges som kemoterapi. Så det kræver måske lidt forklaring om, hvad leddegigt er for en type sygdom.

Leddegigt er en såkaldt autoimmun sygdom. Det betyder, at den får kroppens eget immunforsv­ar til at angribe kroppen. Ved leddegigt er det typisk hænder og fødder, som først bliver angrebet. Efterhånde­n kan alle kroppens led blive ramt.

– Før jeg blev ansat på gigthospit­alet i Gråsten, var patientern­e ikke sjældent sengeligge­nde en stor del af dagen. Omkring 90 procent af mennesker med leddegigt måtte gå på pension, og en vigtig del af behandling­en gik ud på at hvile sig, husker Kim Hørslev- Petersen.

FOR 40 ÅR

siden afventede man at indlede behandling, indtil patientens led var begyndt at blive ødelagt.

– Man troede, at smertestil­lende midler som Brufen var det mildeste og mindst skadelige. Samtidig var der stor respekt for de bivirkning­er, som gjaldt for f.eks. guldkur, binyrebark­hormon og den på det tidspunkt nye behandling methotrexa­t, siger professore­n.

Først senere opdagede man den markant øgede risiko for bl. a. mavesår, blodproppe­r og forhøjet blodtryk, der skyldes smertestil­lende midler. På det tidspunkt var Kim Hørslev- Petersen og hans danske kolleger allerede på sporet af en bedre løsning, der i dag skåner patientern­e for invalidere­nde ledskader.

I DAG HAR

omkring 70 procent af leddegigtp­atienterne så god virkning af methotrexa­t, at de kan fortsætte et normalt liv. Efter et par år har 15 procent haft så stor effekt af medicinen, at deres krop selv kan opretholde balancen, så de i samråd med lægen kan forsøge at holde pause med medicinen.

1. marts gik Kim Hørslev- Petersen på pension efter 39 års kamp imod leddegigte­n, som har gjort en stor forskel for mange patienter. Han fortsætter dog med at være tilknyttet Gigthospit­alet som professor emeritus.

Kim Hørslev- Petersen tøver ikke med at bruge udtrykket mirakelmid­del om det stof, lægerne inddrog i behandling­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark