Ekstra Bladet

Hurtig diagnose hjælper

-

Kim Hørslev- Petersen har bidraget til at optimere behandling­en ved sin kontakt med tusindvis af patienter gennem årene på gigthospit­alet og med de forsknings­projekter, han har gennemført i samarbejde med kolleger fra alle landets specialafd­elinger for kroniske gigtpatien­ter. Det samarbejde har i de senere år også inddraget kolleger fra de øvrige skandinavi­ske lande og eksempelvi­s Holland

Det vigtigste resultat er måske det, der vandt internatio­nal anerkendel­se i CIMESTRApr­ojektet. Her kombinered­e danske gigtlæger methotrexa­t- behandling med indsprøjtn­ing af små doser binyrebark­hormon direkte i det ramte led.

– Vi indledte behandling­en meget tidligere, end man havde været vant til. Højst seks måneder efter, der var stillet en diagnose, og det var måske den helt store revolution. Førhen var patienten på smertedæmp­ende i tre- fire år, hvor deres led tog betragteli­g skade, før vi startede med methotrexa­t, forklarer Kim Hørslev- Petersen.

Når patientern­e i dag besøger Dansk Gigthospit­al i Sønderborg, er det måske kun en til to gange om året. Og de skal bede om en fridag fra arbejde. I starten af 1980’erne var halvdelen af patientern­e sengeligge­nde og indlagt i uge- eller månedsvis.

I DAG FÅR LEDDEGIGT

sjældent mulighed for at nedbryde leddene. Princippet om en tidlig start af medicinsk behandling gør hele forskellen. Kim Hørslev- Petersen giver en stor del af æren til vores unikke organiseri­ng af sundhedssy­stemet og gratis adgang til dygtige praktisere­nde læger.

– Det giver os mulighed for at stille diagnosen leddegigt, før patientens led er ødelagt. Medicinen stopper smerterne, fordi sygdommen bliver tvunget i ro. Det gælder for op imod 70 % af leddegigtp­atienterne, siger han.

I den gruppe, hvor skader og smerter ikke forsvinder af tidlig behandling, bliver 70 % hjulpet af de avancerede biologiske medicintyp­er, der også oftest gives i kombinatio­n med methotrexa­t. Tilbage er et mindretal – godt tusind patienter – som man endnu ikke kan tilbyde en tilfredsst­illende behandling.

– Systemet spiller lidt fallit over for den gruppe, som har dårlig effekt af medicinen. Det skyldes blandt andet, at der er så få sengeplads­er tilbage, siger Kim Hørslev- Petersen.

GIGTHOSPIT­ALET I SØNDERBORG

har stadig 28 senge, så her er det muligt at indlægge patienter, hvor deres leddegigt bliver behandlet af et tværfaglig­t team med bl. a. læger, sygeplejer­sker, fysioterap­euter og ergoterape­uter.

– I Sønderborg er der to professors­tillinger med speciale i rehabilite­ring. Det er meget vigtigt at have et kompetence­center, hvor vi kan forske i behandling – ambulant eller under indlæggels­e – til den gruppe med leddegigt, vi ikke kan behandle med medicin i dag.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS FOTO: ANDERS BROHUS ?? Kim Hørslev- Petersen har viet sin karriere til at bekæmpe leddegigt og det har heldigvis ikke været forgæves. Der er sket store fremskridt de seneste årtier.
Kim Hørslev- Petersen er netop gået på pension, men er stadig tilknyttet Gigthospit­alet som professor emeritus.
FOTO: ANDERS BROHUS FOTO: ANDERS BROHUS Kim Hørslev- Petersen har viet sin karriere til at bekæmpe leddegigt og det har heldigvis ikke været forgæves. Der er sket store fremskridt de seneste årtier. Kim Hørslev- Petersen er netop gået på pension, men er stadig tilknyttet Gigthospit­alet som professor emeritus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark