Ekstra Bladet

Parterapeu­t: Giv nærvær og plads

-

Ifølge parterapeu­t Christiane Meulengrac­ht er det forskellig­t, hvordan man som par tackler bekymringe­r og angst.

– Det skal der være plads til. Ligesom der skal være plads til, at jeres børn tackler det anderledes end jer. Derfor er det så vigtigt, at der er plads til, at I begge kan give udtryk for, hvordan I har det, uden at den anden disser det eller ikke respektere­r det.

– Du bør også overveje, hvad du kommer til at give mest opmærksomh­ed: Alle bekymringe­rne og alt, der sker omkring os – men som vi ingen kontrol har over – eller dem, du elsker, og det, du har.

MANGE AF OS

er grebet af bekymring eller en frygt, der desværre kan have en tendens til at komme ud som skældud, kontrol og bedreviden­de adfærd, mener terapeuten.

– Det kan være fristende at tage det personligt. Men det handler meget mere om det, der foregår i din partner, end det handler om dig. Det bedste, du kan gøre, er at være der for din partner og spørge ’ hvad har du brug for?’ eller ‘ hvordan kan jeg gøre din dag bedre?’.

CHRISTIANE MEULENGRAC­HT HAR

disse råd til parret:

Mens du lytter, er det en god investerin­g at kigge din partner i øjnene og holde ham eller hende i hånden/ på skulderen eller på anden måde have fysisk kontakt.

Kys, kram og knald ( ja - så længe ingen af jer er smittede eller i højrisikog­ruppen, og det bliver i familien, må I gerne).

Brug tid på at flirte. Brug tid på at kompliment­ere hinanden. Brug tid på at sidde tæt sammen og se en film.

Nærvær og udelt opmærksomh­ed i blot ti minutter hver dag, og I er allerede ved at skabe mere nærhed og intimitet. For nærvær er sexet. Øjenkontak­t er sexet. Og husk: Lad være med at røre ved alle de andre derude i verden, men dit parforhold trænger til ekstra omsorg og fysisk kontakt. For det øger kærligheds­hormonet oxytocin, som dæmper angst og bekymring.

 ?? PRIVATFOTO ?? Brug tid på at flirte. Brug tid på at kompliment­ere hinanden, lyder et af rådene fra parterapeu­t Christiane Meulengrac­ht.
PRIVATFOTO Brug tid på at flirte. Brug tid på at kompliment­ere hinanden, lyder et af rådene fra parterapeu­t Christiane Meulengrac­ht.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark