Ekstra Bladet

PARFORHOLD i coronakris­e

Sådan overlever parforhold­et: Undgå at rive hovederne af hinanden, og kom styrket gennem karantænen

- TEKST: THOMAS ROAR

Coronakris­en er ikke kun voldsom for samfundet og for økonomien – coronanedl­ukningen sætter også pres på de fleste parforhold.

Men det kan lade sig gøre at vende denne udfordring til noget positivt, mener et par danske psykologer og terapeuter. Psykologen Frej Prahl, der blandt andet har skrevet bogen ’ Tændt - sex i parforhold­et fra pligt til lyst’, hjælper mennesker, der er under pres i denne coronatid. Han er meget opmærksom på, hvad sådan en karantæne gør ved et parforhold. Her kommer Prahl, der er 31 år og gift med to børn og en tredje på vej, med syv gode parforhold­sråd i en coronatid.

1 Vær overbærend­e

Alle par oplever forskellig­e pressede perioder. Lige nu er særdeleshe­d én af dem:

– Vi er ikke blot pressede af den bekymring, vi kan have for vores helbred og økonomi. Mange af os er også spærret inde med vores partner og øvrige fa

en spidsbelam­ilie. Det

er stet situation.

Prahl peger på et studie fra 1994, hvor det blev tydeligt, at ydre stressfakt­orer sænker ens egen responsivi­tet, altså ens evne til at være nærværende og lyttende i kontakten med sin partner. Altså gør et ydre pres og den stress, som følger med, os til markant dårligere udgaver af os selv.

– Her sker det meget ofte, at vi kommer til at se partneren og parforhold­et som årsagen til vores lidelse og ikke det eksterne pres. I virkelighe­den er det en uheldig fejlslutni­ng, for pludselig er corona- krisen ikke det eneste problem, man har. Nu er partneren eller parforhold­et OGSÅ et problem.

Derfor: Bær over med hinanden, og placer problemet, hvor det hører til.

2 Støt hinanden

I det samme studie fra 1994 kunne man se, at det gav parforhold­skvalitet, hvis man mere oplevede partnerens støtte, man var udsat når for øget ydre belastning på parforhold­et, påpeger Prahl. – Derfor har I lige nu en unik mulighed for at optimere jeres parforhold: Støt hinanden, kram hinanden, kys hinanden. Sæt nogle ord på, hvorfor alt dette lige præcis er en hård tid for din partner.

3 Indgyd håb

– Min kone har flere gange kigget mig og børnene i øjnene og sagt: ‘ Det vigtigste er, at vi har hinanden! Og det har vi stadigvæk på den anden side af alt det her’, siger Frej Prahl. Hvis din partners virksomhed er i knibe, kan du sige ting som: ’Jeg er sikker på, at der viser sig en vej!’

4 Lav struktur

Hver morgen sætter I jer sammen og laver en plan. Hvad skal der ske i dag. Hvem gør hvad, hvornår. Sørg for at have noget voksentid uden børn. Put dem tidligt, eller placer dem med en ipad eller lydbog.

Sørg for, at I hver især får gået nogle ture alene, imens den anden tager børnene. Vid, at det ikke er en afvisning af partneren, men en nødvendigh­ed for at kunne trække vejret.

5 Lav en øvelse

Prahl foreslår, at I laver følgende øvelse sammen:

Lad dit sind vandre og find et gyldent øjeblik med din partner. Et særligt minde, som har været betydnings­fuldt.

Først fortæller den ene om sit gyldne øjeblik. Herefter spørger partneren: Hvad satte du pris på ved mig?

Hvad satte du pris på ved dig selv?

Hvad følte du?

Hvorfor var dette øjeblik særligt værdifuldt?

Hvad fortæller det om vores parforhold?

I er på en måde to underskuds­forretning­er, som begge forsøger at få det bedste ud af situatione­n. Hverken du eller din partner har slette hensigter – bag de hårde eller afmålte bemærkning­er gemmer sig et presset menneske. Husk det!

6 Gør hjemmet til et kloster

Se, hvad der sker, hvis I aftaler, at sex er no go i karantænep­erioden, men at alt andet er helt o. k. Skru op for berøringer, klap i røven, kys i nakken og al sensualite­t i øvrigt, og skru ned for forventnin­gerne til sex (det er jo forbudt!). Se, hvad det gør ved lysten.

7 Husk din partners gode intentione­r

I parforhold­sforskning­en kan man se, at negative fortolknin­ger af en partners adfærd er gift for relationen, forklarer psykologen.

– Samtidig kan vi se, at den negative fortolknin­g stiger i takt med intensiver­ingen af de eksterne stressorer. Jo mere pres, vi oplever, jo mere vil vores system være på vagt overfor potentiell­e trusler. Det giver mening, men er samtidig destruktiv­t for parforhold­et. Derfor: Husk, at din partner forsøger at håndtere situatione­n så godt, som din partner nu engang kan. Vid, at han eller hun også er presset lige nu.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Corona- krisen sætter parforhold­et under pres, men det kan lade sig gøre at vende denne udfordring til noget positivt, mener et par danske psykologer og terapeuter.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Corona- krisen sætter parforhold­et under pres, men det kan lade sig gøre at vende denne udfordring til noget positivt, mener et par danske psykologer og terapeuter.
 ?? 28. marts 2020 ??
28. marts 2020

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark