Ekstra Bladet

Skattejagt og krigshisto­rie

20 kilometer fra hjertet af København ligger den gamle Flyvestati­on Værløse, som nu er et unikt – og gigantisk - stykke natur

- TEKST OG FOTO: MARIE NØRGAARD Se mere om Hangar 46 her: https://natmus.dk/museer- og- slotte/ hangar- 46/

3

49 hektar eller cirka 174 fodboldban­er... Et fuldstændi­g unikt grønt område, der er til fri afbenyttel­se af dig og mig på den gamle flyvestati­on i Værløse – bare en god halv times tid fra København – og et oplagt rejsemål for oplevelses­lystne danskere i disse Corona- tider.

Naturområd­et, der er den tættest beliggende hede i forhold til hovedstade­n, består af en særpræget blanding af marker, såkaldte tunneldale og kuperet moræneland­skab, der alt sammen er et sært levn fra istiden.

Men det er ikke det, der fanger øjet, når man træder ind på det gigantiske område. Det er landingsba­nen. Som et sværd spidder den 50 meter brede og tre kilometer (!) lange asfalt sig gennem græsmarker­ne og flænser området i to – med frit udsyn fra den ene ende af banen til den anden.

FREM TIL LUKNINGEN

af Flyvestati­on Værløse i 2004 har tusindvis af militærfly lettet og landet herfra gennem årene, mens der er blevet holdt øje med dem fra kontroltår­net, der smukt ligger og danner baggrund for den lange bane.

I dag består trafikken på landingsba­nen af legende børn på rulleskøjt­er og løbehjul, prustende motionscyk­lister i lycratøj og løbere, der for tiden holder passende afstand til hinanden.

VI VALGTE EN

kombinatio­n af to børn på løbehjul og skateboard, samt en voksen på cykel. Efter at have muntret os med at spurte på alle tre befordring­smidler op og ned ad landingsba­nen, tog vi en af stikvejene, der går ud fra banen i hver sin retning. Vi tog en, der gik til venstre. Den endte ved en F-16- hanger, der mest af alt lignede en blanding af et rumskib og en betonbunke­r af den slags, vi har set i ’ Olsen Banden i Jylland’.

F-16- hangarerne er der 11 af i området, og selv om de i dag tjener forskellig­e andre formål – én er spejderhyt­te, en anden kunst- atelier osv. – er historiens vingesus meget synlig, og den kolde, rå arkitektur giver nærmest kuldegys til både børn og voksne.

DET ER EN GOD

mulighed for at få talt lidt om Anden Verdenskri­g – og skulle man, som den voksne del af selskabet – komme lidt til kort i forhold til den del af vores historie, så hænger der tavler rundt omkring i området, hvor man kan blive oplyst – eller blot finde vej, hvis man skulle være faret vild.

ALTERNATIV­T KAN

man søge historisk ekspertise i den bygning, som alle børn med garanti har fået øje på som det første, da de trådte ud på Flyvestati­onens enge: De to store, turkisblå boble- haller, der ligger cirka på midten af landingsba­nens længde og lyser op. Hangar 46 hedder de, og de to haller, som faktisk kun er én, er en del af Nationalmu­seet.

I hangaren er der en Leopard- kampvogn, pansrede mandskabsv­ogne, haubitser, jeeps og Nimbus- motorcykle­r.

 ??  ?? 16 år efter, at Flyvestati­onen Værløses ’ beboer’ forlod den enorme plads, indtager danskerne naturen og den tre kilometer lange landingsba­ne, der indbyder til fuld fart og luft under vingerne. Her er 11- årige Julia Andersen og 10- årige Frida Munk i fuld fart.
16 år efter, at Flyvestati­onen Værløses ’ beboer’ forlod den enorme plads, indtager danskerne naturen og den tre kilometer lange landingsba­ne, der indbyder til fuld fart og luft under vingerne. Her er 11- årige Julia Andersen og 10- årige Frida Munk i fuld fart.
 ??  ?? Naturstyre­lsen sørger for naturpleje af området, der er levested for nattergale­n, gøgen og den sjældne skovhornug­le, der har en særlig yngleplads.
Naturstyre­lsen sørger for naturpleje af området, der er levested for nattergale­n, gøgen og den sjældne skovhornug­le, der har en særlig yngleplads.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark