Ekstra Bladet

TAG PÅ ENDAGS- VANDRETUR

Selvom danskerne skal holde sig hjemme i øjeblikket, er det stadig vigtigt at komme ud at røre sig – og på de danske vandrestie­r er der plads nok til alle

- TEKST OG FOTO: CECILIE GULDBERG

Kvidrende fugle, en skovbund dækket af anemoner og frisk luft, som du ikke skal dele med hundredvis af andre.

Hvis ovenståend­e lyder tillokkend­e oven på mange timer tilbragt inden for hjemmets fire vægge, kan det varmt anbefales at tage på en endags-vandretur. Her er der mulighed for at komme ud i helt urørt dansk natur, der er på nippet til at springe ud i sin forårsdrag­t.

Selv tog Ekstra Bladets journalist på den 16 kilometerl­ange vandrerute Grejsdalst­ien, der ligger smukt i det sydjyske mellem Vejle, Grejs og Jelling. Hvis du ikke lige befinder dig i nærheden af Grejsdalst­ien, er det nemt at finde en velegnet rute i dit eget nærområde på Naturstyre­lsens hjemmeside udinaturen.dk.

GREJSDALST­IEN ER DOG et besøg værd. Ruten byder på et kuperet terræn, der flere steder henleder tankerne på en slags fordansket udgave af et schweizisk landskab med stejle skrænter, høje træer og vandløb. Flere steder er der bygget gangbroer, så natur, der ellers ikke ville være muligt at nyde for amatører, bliver lettilgæng­eligt.

For en normalvis stillesidd­ende journalist og en halvdoven golden retriever tog distancen i alt cirka fem timer at gå, inklusive to små pauser. Vi så i alt 26 mennesker på vores færd, og faren for nærkontakt med andre var derfor på et absolut minimum.

DISTANCEN PÅ CIRKA 16 kilometer passer rigtig godt til en endagstur og giver trætte ben og røde kinder bagefter.

Hvis du ikke har travlt med at komme hjem og har lyst til at forlænge dit lille afbræk fra livet i isolation, er der også mulighed for at overnatte i shelter og lave mad over bål på turen. Shelterpla­dsen ligger cirka en tredjedel inde på ruten, hvis man kommer fra Jelling.

Grejsdalst­ien løber fra museet Kongernes Jelling til Vejle Sygehus og er løbende afmærket med orange pile, så det er umuligt selv for dem med dårlig stedsans at fare vild. Man kan også nøjes med at gå noget af turen. Vælger man det, er stykket fra Grejs Bakke og frem til shelterpla­dsen et must, og der er parkerings­pladser begge steder.

 ??  ?? Ved bådpladsen er der rig mulighed for at tilberede et lækkert måltid.
For de firbenede er vandretur også lig med badetur.
Ved bådpladsen er der rig mulighed for at tilberede et lækkert måltid. For de firbenede er vandretur også lig med badetur.
 ??  ?? Anemonerne er sprunget ud og dækker skovbunden i hvidt og grønt.
Anemonerne er sprunget ud og dækker skovbunden i hvidt og grønt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Et af turens højdepunkt­er er de mange gangbroer, så man kan komme helt tæt på den ufremkomme­lige natur.
Et af turens højdepunkt­er er de mange gangbroer, så man kan komme helt tæt på den ufremkomme­lige natur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark