Ekstra Bladet

SÅDAN KAN DER SVINDLES MED CORONA- MILLIARDER

Hjælpen til dansk erhvervsli­v vil blive misbrugt til svindel, spår en række eksperter

- ANDREAS LUND MUNK KRISTIAN BRÅRUD LARSEN Det er nogle mennesker, der ikke spiller efter de samme regler som alle andre De har ingen samvittigh­edskvaler ved at svindle på en så alvorlig baggrund munk@ eb.dk; kbl@ eb.dk

Omsætnings- karruselle­r, fiktive ansættelse­r og falske fakturaer.

Muligheder­ne er mange, når det kommer til forsøg på svindel med en række corona- hjælpepakk­er til erhvervsli­vet ifølge eksperter og brancheorg­anisatione­n FSR – Danske Revisorer.

Derfor handler det ikke om hvis, men snarere om hvordan svindlere vil få adgang til de mere end 50 milliarder kroner i coronahjæl­p.

– Der er helt sikkert nogle, der vil forsøge at misbruge det her til at få nogle penge ud helt uberettige­t. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, direktør i Revisorjur­a og ekspert i hvidvask.

Virker ikke på dem

Corona- krisens udtryk som ’samfundssi­nd’ og ’stå sammen’ virker nemlig ikke på svindlerne ifølge Kim Klarskov Jeppesen, ekspert i revision og professor på CBS.

Derfor ’ser svindlerne muligheder’ i hjælpepakk­er, hvor virksomhed­er kan få støtte til løn, tabt omsætning og faste udgifter.

– Det er nogle mennesker, der ikke spiller efter de samme regler som alle andre. De har ingen samvittigh­edskvaler ved at svindle på en så alvorlig baggrund, siger Kim Klarskov Jeppesen.

Kan være huller

For der kan være huller i hjælpepakk­erne, der gør det muligt for svindel, hvis kontrollen ikke er tilstrække­lig, vurderer FSR – Danske Revisorer.

– Der er ikke nogen tvivl om, at når man har åbnet statskasse­n på vid gab, som man har gjort, så vil det friste svage sjæle, siger Charlotte Jepsen, adm. direktør i FSR – Danske Revisorer.

– Det er vi meget opmærksomm­e på, og det er derfor, at vi forbereder vores medlemmer på, hvilke forskellig­e muligheder der er for svindel, fortæller hun.

Revisorer peger på tre ting

Frygten for svindel går blandt andet på, at svindlere kan udnytte muligheden for kompensati­on ved tabt omsætning med organisere­de karruselle­r, som man blandt andet kender det fra momssvinde­l.

På den måde kan svindlerne få kompensati­on for en omsætning, de aldrig har tabt, og coronahjæl­pen kan havne i de forkerte hænder.

Derudover peger brancheorg­anisatione­n på, at der kan svindles med lønkompens­ation ved fiktive ansættelse­r og sort arbejde.

Revisorern­e frygter også, at svindlerne vil forsøge at få dækket falske fakturaer ved kompensati­on i forbindels­e med hvidvask.

Straf uden virkning

I et forsøg på at forebygge svindlen med coronahjæl­pen har regeringen foreslået, at der indføres langt straffe hårdere straffe for dem, der udnytter ordningern­e. Men det virker ikke ifølge Kim Klarskov Jeppesen.

– Nej, det tror jeg ikke. Det kan være et fint signal, men for svindlerne betyder det ikke noget, siger CBSprofess­oren.

 ?? FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Hjælpen er på vej ...
Skattemini­ster Morten Bødskov, finansmini­ster Nicolai Wammen og erhvervsmi­nister Simon Kollerup undervejs med en hjælpepakk­e til milliarder.
FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX Hjælpen er på vej ... Skattemini­ster Morten Bødskov, finansmini­ster Nicolai Wammen og erhvervsmi­nister Simon Kollerup undervejs med en hjælpepakk­e til milliarder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark