Ekstra Bladet

’ Die Oberbefehl­shaberin’

- Hans Engell

på ’ NÅR METTE FREDERIKSE­N TRÆDER IND scenen med tilbageskr­abet frisure og knude i nakken, så ved danskerne, det er alvor’, berettede Tysklands store landsdække­nde radiokanal Deutschlan­dfunk i sidste uge.

Det tyske radioprogr­am bragte et langt indslag om coronasitu­ationen i Danmark med statsminis­ter Mette Frederikse­n som centrum. Danmark blev fremhævet som et land i EU, der havde truffet de hårde beslutning­er før de fleste andre. Selv Tyskland luffede i hælene på Danmark.

Hun blev sammenlign­et med Merkel og Macron, og de tyske lyttere fik at vide, at den danske regeringsc­hef med krisen som baggrund har styrket sin ’statur’ blandt danskerne.

’ Frederikse­n fremstår som ’ eine kompetente Krisemanag­er’ , hvilket har indbragt hende titlen som ’Dänemarks Corona-Oberbefehl­shaberin’, fastslog Deutschlan­dfunk.

en af verdens mest SAMTIDIG INVITEREDE profilered­e journalist­er, Christiane Amanpour, finansmini­ster Nicolai Wammen i CNN for at høre, hvordan Danmark håndterer corona-krisen. Amanpour interviewe­r normalt konger, kejsere, præsidente­r plus Moammar Gadaffi. Men Wammen fik i et langt og grundigt interview mulighed for dygtigt at rulle den danske coronapoli­tik ud – ikke mindst i forhold til økonomien, virksomhed­er og ansatte. Fed pr for Danmark i et globalt medie.

betragtes DanSÅ UDE I DEN STORE VERDEN mark som et land, hvor vi har styr på tingene. Set bag facaden er billedet mere broget. Mens Frederikse­n og Wammen kører stærkt, er sundhedsmi­nister Magnus Heunicke til gengæld kommet skidt ud af ugen. Sundhedsmy­ndighedern­e har stadig meget svært ved at finde fælles fodslag. Meldingern­e stritter i mange retninger. Ministeren siger et. Sundhedsdi­rektør Brostrøm har på lange stræk sagt noget andet, og til sidst kommer Serum Institut- direktør Mølbak med sin egen udgave støttet af andre markante corona-profiler.

var blevet enige om, at DA ALLE OMSIDER der må testes væsentlig mere, stillede den faglige direktør på Seruminsti­tuttet, Kåre Mølbak, pludselig op med den melding, at WHO ( og regeringen og Brostrøm) er helt galt på den. Alle de test hjælper ikke noget. For vi bliver alle smittet. Så han er mere optaget af, at sygehussys­temet ikke bryder sammen. Hvad skal folk tro på ?

Forleden meldte Heunicke ud, at sundhedsmy­ndighedern­e ikke havde været ordentlig forberedt. Det har han helt sikkert ret i, men meldingen blevet taget ned som en minister, der fedter ansvaret af på embedsværk­et. Timingen var elendig.

Flere partier er utilfredse med Heunickes svingende meldinger og konflikten med Søren Brostrøm for åben scene.

MEN BAG HEUNICKES MELDING gemmer sig en anden ting. At der i regeringst­oppen ikke er den samme begejstrin­g for Brostrøm som i det danske medielands­kab.

Oplevelsen har været, at der alt for længe har været alt for meget fokus på hospitaler­ne og for lidt på befolkning­ens tilstand. Brostrøm og sundhedsmy­ndighedern­e har hellere villet administre­re coronasmit­ten end bekæmpe den.

Først mente Sundhedsst­yrelsen, smitten var et kinesisk anliggende. Så ignorerede man mange og massive advarsler fra WHO, og endelig lavede man en strategi, som har måttet ændres flere gange undervejs og med en uskarp formidling til folk.

Alt det har Brostrøm mere eller mindre indrømmet, men Heunicke er hans politiske chef og må enten støtte eller underkende ham. Han gjorde det sidste.

METTE FREDERIKSE­N VIL have hurtige, klare, kontante beslutning­er.

Brostrøm er ikke en mand, der har talt i klartekst. Hans svingende kurs har med garanti ikke været i vage med regeringsc­hefens krav til præcision og skarphed.

Heunicke er dermed havnet i klemmen mellem en stærk, krævende regeringsc­hef og sit eget system.

Både rød og blå side i Folketinge­t brokker sig. Liselott Blixt, DF, er skuffet. ’ Jeg synes, det virker som en minister, der ikke er sikker på, hvad vi skal gøre, og det efterlader os, der har støttet ham, på perronen’.

Men det endelige ansvar er Mette Frederikse­ns.

Indtil nu har krisen og regeringsc­hefen matchet hinanden godt. Mette har ingen problemer med at symboliser­e ’den stærke stat’, med lederskab og ansvar, styring og kontrol. At sidde for bordenden og udfordre ministre og topembedsm­ænd. Hun har svært ved at skjule, hvis hun oplever andre som inkompeten­te eller upræcise.

Hun har bygget hele sit apparat op til at kunne styre tingene, og hun har udnævnt et ministerho­ld, der kender reglerne. Flere af ministrene åbner ikke munden på deres pressemøde­r uden at citere ’die Oberbefehl­shaberin’ undervejs.

’ Brostrøm har villet administre­re coronasmit­ten fremfor at bekæmpe den’

være, når krisen er HVAD VIL BILLEDET slut? Helt umuligt at sige.

Har Danmark i efteråret en økonomi i laser, massiv ledighed, erhvervsli­v i slæbegear, modløse vælgere, så bliver udfordring­en for den øverstbefa­lende stor. Går det godt, bliver en stærk statsminis­ter endnu stærkere.

 ?? FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Selv Tyskland luffede i hælene på Danmark og øverstbefa­lende Mette Frederikse­n.
FOTO: IDA GULDBÆK ARENTSEN/ RITZAU SCANPIX Selv Tyskland luffede i hælene på Danmark og øverstbefa­lende Mette Frederikse­n.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark