Ekstra Bladet

CORONA SMADRERVOR­ES LIV

SMÅ VIRKSOMHED­ER LUKKET: Virussen fra Kina sender tusindvis af danskere ud i arbejdsløs­hed

- NICK STURM FOTO: LARS POULSEN nick@ eb.dk

Normalt syder bøffer på panden, og pølser i svøb holder varmen på lavt blus bag glasmontre­n på disken, mens Erik Nihøj har travlt med at servicere sine sultne gæster.

Den 55- årige dataspecia­list forlod it- branchen efter 30 år, fordi han var træt af at se ind i en skærm.

Drømmen brast

Han åbnede grillbaren i sjællandsk­e Haslev for tre og et halvt år siden for at få et frisk pust, men i dag er drømmen bristet.

Grillen er iskold, og stole står stablet på bordene som et vidnesbyrd på, at coronakris­en har ramt de små selvstændi­ge.

Siden Mette Frederikse­n 11. marts påbød alle storcentre, restaurant­er, værtshuse, frisører og en række specialbut­ikker at holde lukket, har Erik Nihøj i snit mistet 6000 kroner i omsætning, hver dag han har måttet holde lukket.

Hvis statsminis­teren ikke forlænger påbuddet yderligere, anslår Erik Nihøj, at han har mistet i 180.000 kroner i tabt omsætning i perioden 11. marts til 13. april.

Skal stadig betale

Alligevel kompensere­r regeringen langtfra alle hans økonomiske tab.

Der er endnu ikke åbnet for ansøgning om støtte til selvstændi­ge – maks. 23.000 skatteplig­tige støttekron­er om måneden – eller kompensati­on for faste udgifter, der i Erik Nihøjs tilfælde ser ud til at blive dækket 100 procent i perioden, han har måttet holde lukket, hvilket svarer til 19.000 kroner.

Regeringen­s påbud om nedlukning ændrer ikke ved, at Erik Nihøj skal betale sine regninger på onsdag, hvor det igen bliver den første i måneden.

– Jeg troede, at jeg var reddet, fordi politikern­e stod højt og flot på pressemøde­t og fortalte, at vi får dækket alle vores tab, men det, finder jeg så ud af, er en sandhed med modifikati­oner, siger han.

Tomme løfter

Uden omsætning eller kompensati­on afviser Erik Nihøj, at han kan gøre brug af regeringen­s lønkompens­ation til de fem deltidsans­atte, da han stadig skal betale minimum ti procent af deres løn med den indtægt, han ikke kan få ind, mens han skal holde lukket.

Muligheden for udskydelse af moms er ifølge Erik Nihøj en gratis omgang for regeringen, fordi han ingen omsætning har at betale moms af.

Ifølge Erik Nihøj spiser regeringen de små selvstændi­ge af med tomme løfter.

– Jeg frygter, at grillbaren ikke åbner igen. I det 2019- regnskab, jeg afleverer på mandag, har jeg et overskud på 150.000 kroner, men jeg ved ikke, hvordan 2020- regnskabet kommer til at se ud.

– Inden krisen havde vi en vækst på op mod 20 procent, men det er allerede væk i den her uge, siger Erik Nihøj.

Jeg troede, at jeg var reddet, fordi politikern­e fortalte, at vi får dækket alle vores tab

 ??  ?? Gratis omgang
Erik Nihøj i sin lukkede grill i Haslev. Muligheden for at udskyde momsbetali­ngen er ifølge ham en gratis omgang for regeringen. Ligesom mange andre har Erik ingen omsætning at betale moms af.
Gratis omgang Erik Nihøj i sin lukkede grill i Haslev. Muligheden for at udskyde momsbetali­ngen er ifølge ham en gratis omgang for regeringen. Ligesom mange andre har Erik ingen omsætning at betale moms af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark