Ekstra Bladet

STRISSER PÅ STENBROEN

Gadebetjen­t gik ned med posttrauma­tisk stress og skriver nu romaner om forbrydere

- SUNE FISCHER FOTO: HENNING HJORTH Han havde før set grimme tilfælde med døde mennesker Jeg kunne ikke kende forskel på nat og dag fish@ eb.dk

Med mere end 40 år i bagagen som politibetj­ent ved Erik Hauervig, hvad han skriver om i sine kriminalro­maner.

– Det handler om mennesker. Det med at arbejde med mennesker har altid været meget vigtig for mig. Derfor har jeg altid været der, hvor sker. Ude på gaden, fortæller den nu pensionere­de betjent.

Omkring 2007 fik han diagnosen ptsd, der ifølge ham blandt andet havde rod i to særlige begivenhed­er, der begge handlede om døde børn, og som satte så dybe ar i sjælen, at han blev syg.

Druknet barn

– Den første episode drejede sig om et lille barn, der var druknet i Ørstedspar­ken i København.

– En narkoman havde taget sit barn med i en barnevogn. Narkomanen faldt i søvn, og barnevogne­n trillede ned i søen i parken, hvor barnet druknede, fortæller han.

I den anden episode mistede et lille barn livet efter grov vold.

– Vi blev kaldt til Rigshospit­alet, hvor et spædbarn var død, fortæller Erik Hauervig.

Baby med kraniebrud

Spædbarnet var blevet taget i benene og derefter slået ned i gulvet, så det blandt andet havde fået kraniebrud.

Forældrene var et afghansk par, og de blev siden dømt for dødsvold. Sagen bundede i en strid om ægteskab, hvor den ene forælder egentlig skulle giftes med en anden.

Selvom han før havde set grimme tilfælde med døde mennesker, så var det disse to sager, der fik det mentale bæger til at flyde over:

– Jeg havde lige købt hus.

Nu sad jeg der og lod haven stå til. Jeg kunne ikke kende forskel på nat og dag, og når jeg var på arbejde, så trak jeg mig og undgik opgaverne, fortæller han.

Læge foreslog skriveri

Det var også tydeligt for omverdenen, at noget var galt. Derfor spurgte hans kone, om ikke han skulle til psykolog.

Under ptsd- behandling­en opstod idéen om at skrive.

– Jeg besøgte en læge, Gitte hed hun, i et lægehus i mit lokalområd­e i Vallensbæk. Hende snakkede jeg med, og vi blev enige om, at jeg måske skulle prøve at skrive noget, fortæller Erik Hauervig.

– Vi havde siddet og snakket lidt om, hvad jeg egentlig skulle nu. Jeg havde lyst til at skrive en bog, så der stod noget på biblioteke­ts hynder, når jeg engang ikke er her mere.

 ??  ?? Barske gader
I mange år havde Erik Hauervig sin faste gang som betjent på Vesterbro i København, hvor han på godt og en del ondt kunne følge livets gang i den dengang belastede bydel.
Barske gader I mange år havde Erik Hauervig sin faste gang som betjent på Vesterbro i København, hvor han på godt og en del ondt kunne følge livets gang i den dengang belastede bydel.
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Erik Hauervig har også været livvagt i sin tid i politiet. Her er han yderst til højre sammen med George Bush, der som vicepræsid­ent besøgte Danmark i 1983.
FOTO: FINN FRANDSEN Erik Hauervig har også været livvagt i sin tid i politiet. Her er han yderst til højre sammen med George Bush, der som vicepræsid­ent besøgte Danmark i 1983.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark