Ekstra Bladet

HOLD KÆFT, JEG HÅBER, DE VED, HVAD DE GØR

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@ eb.dk

HVOR

meget er et menneskeli­v værd? 10.000 arbejdsløs­e? 20.000? Spørgsmåle­t er efterhånde­n mere og mere relevant. Lad mig derfor her, hvor vi er midtvejs i nedlukning­en af Danmark, lave en midtvejs status.

ANTALLET

af nye arbejdsløs­e er efterhånde­n over 50.000, og fordi vi kun er midtvejs, må vi altså forvente en fordobling. □ller endnu flere. For det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at nedlukning­en i hvert fald ikke bliver kortere. Til gengæld kan den nemt blive længere.

VI

skal holde afstand, og alt skal lukkes for at stoppe coronaviru­ssen. Det kan være den rigtige strategi sundhedsmæ­ssigt. Det ved vi først om nogle måneder. Men det, vi ved med sikkerhed, er, at det koster mange hundrede milliarder.

SOM

radioentre­prenøren Le Gammeltoft skrev på twitter: ’ Hold kæft, jeg håber regeringen ved, hvad de laver’. Hun har lige oplevet, at den første i hendes omgangskre­ds er gået konkurs. ’ Hvor er det HUSK! HVER UGE NYT: trist at se et menneske, der har givet sig 100 % for at bygge en forretning op, blive tvunget til at kaste håndklædet i ringen. 100 ansatte. Blod sved og tårer.’

METTE

Frederikse­n taler om, at menneskeli­v ikke kan gøres op i penge. □n sympatisk tanke, men der er vel også en grænse?

2822

danskere døde i den sidste store influenzae­pidemi i 2017/ 18. Dengang talte ingen om at lukke samfundet ned og risikere hundredtus­indvis af arbejdspla­dser. Dengang talte man slet ikke om det, for det var jo primært ældre og svagelige, der bukkede under. Det er det også nu. Godt 50 indtil videre.

MEN

nu taler alle om det. Derfor er det rimeligt at spørge: Hvad nu, hvis vi redder 100 ældre og svagelige, er det så 100.000 arbejdspla­dser værd? Lige nu er det helt forbudt at stille spørgsmåle­t. Men jeg gør det alligevel. Alt i frisørarti­kler til dig og din salon:

Og jeg er ikke den eneste, der nærmer mig det sprængfarl­ige emne.

UD

’ fra en kølig kalkulatio­n er det godt nok nogle dyre liv’, siger professor og sundhedsøk­onom Kjell Møller Pedersen. Lars Rebien, formand for Danmarks største fond, Novo Nordisk, ytrer også sin skepsis i Finans: ’ Det kommer jo til at påvirke Danmark de næste 20-30 år, hvis vi gældsætter landet ved en total nedlukning i flere måneder.’

MAN

har altid foretaget en prioriteri­ng i sundhedsvæ­senet. Det nye med coronaviru­ssen er, at denne ene sygdom har fortrinsre­t frem for alt andet. ❘kke kun i sundhedsvæ­senet, men i hele samfundet. Alt andet må vige. Grundloven­s frihedsret­tigheder, økonomien, arbejdspla­dser, vores sociale liv.

FOR

at bruge Le Gammeltoft­s ord: ’ Hold kæft jeg håber regeringen ved, hvad de laver’.

JEG er i tvivl.

Det nye med corona er, at denne ene sygdom har fortrinsre­t frem for alt andet

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Mette Frederikse­n mener ikke, at menneskeli­v kan gøres op i penge.
FOTO: ANTHON UNGER Mette Frederikse­n mener ikke, at menneskeli­v kan gøres op i penge.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark