Ekstra Bladet

Snydere har fri bane

-

Hvis der findes danske sportsfolk, der er fristet af at bruge doping, har de stort set frit spil i disse uger.

I lighed med kollegerne i en lang række andre lande har Anti Doping Danmark reelt stoppet kontrollen, så længe befolkning­en er underlagt restriktio­ner for at bekæmpe spredninge­n af coronaviru­s.

– Vi tester ikke. Det må vi være ærlige at sige, siger Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask.

– Når myndighede­rne pålægger en fysisk afstand mellem folk, er det svært at retfærdigg­øre at teste videre, som om intet var hændt. Det er der stort set ingen, der gør i den vestlige verden lige nu, siger han.

Bedre træning

Selv om alle store sportsbegi­venheder er aflyst i den kommende tid, betyder det ikke, at sportsfolk ikke kan profitere af at tage doping.

Studier viser, at effekten af anabolske steroider kan ses flere år efter, at man er stoppet med at tage dem. Også bloddoping med epo kan være til gavn uden for konkurrenc­e.

– Hvis man tager det, og man træner hårdt, så vil træningsud­byttet alt andet lige være større, siger Andreas Breenfeldt Andersen, der blandt andet forsker i mikrodopin­g og bloddoping og er i gang med en ph. d. ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universite­t.

Ødelægger planlægnin­g

Mandag forlængede de danske myndighede­r lukningen af store dele af landet frem til 13. april. Indtil da kommer dopingkont­rollantern­e som udgangspun­kt ikke på besøg hos atleterne.

– Jo længere tid det varer, jo mere ødelægger det vores planlægnin­g, siger Michael Ask, der i stedet varsler mere omfattende kontrol, når landet igen er i normaltils­tand.

– De test vi ikke laver nu, dem kan vi gemme, så vi kan lave tættere og mere intensiv testning, når vi kommer ud på den anden side af det her.

Det er dog ikke alt, der vil kunne opdages, selv hvis kontrollan­terne ringer på døren hos en dopingsnyd­er i samme øjeblik, der er grønt lys.

Forskning indikerer, at epo i selv meget små doser har effekt, og sporene af det forbudte stof er hurtigt ude af kroppen igen.

Vanskelig kontrol

Også den mere klassiske bloddoping, hvor atleten tapper blod for senere at føre det tilbage i kroppen i små mængder kan være vanskelig at kontroller­e uden jævnlige test.

Hvis man tager det, og man træner hårdt, så vil træningsud­byttet alt andet lige være større

Anti Doping Danmark kræver fortsat, at sportsudøv­erne i den såkaldt prioritere­de testgruppe indsender whereabout- oplysninge­r, så der er kontrol med, hvor de opholder sig.

 ?? SERGEI KARPUKHIN/ REUTERS FOTO: ?? De danske dopingmynd­igheder foretager ikke de sædvanlige blod- og urintest, mens landet er underlagt restriktio­ner i forbindels­e med coronakris­en.
SERGEI KARPUKHIN/ REUTERS FOTO: De danske dopingmynd­igheder foretager ikke de sædvanlige blod- og urintest, mens landet er underlagt restriktio­ner i forbindels­e med coronakris­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark