Ekstra Bladet

Kan man være attraktiv som tyk?

Helene Thyrsted fra TV2- dokumentar­en ’Jeg er tyk’ vil ikke længere skamme sig over sin krop

- FREDERIKKE STAGE flash@ eb.dk

En forventnin­g om, at det aldrig kunne lade sig gøre, fik 34- årige Helene Thyrsted til at google sætningen ’ hvem gider at knalde en tyk pige?’.

De fleste dokumentar­er og fiktionsfi­lm, der omhandler større kroppe, fokuserer oftest på slankekure og vægttab.

Mini- serien ’ Jeg er tyk’ fokuserer på det stik modsatte. Her følger man Helene Thyrsted og hendes tanker om at have en tyk krop.

Fandt ligesinded­e

– Det er en desperat handling af mig, der søger en form for bekræftels­e. Det er næsten et håbløst råb ud i kosmos; ’ Er der ikke nok nogen, der vil sige, at jeg er god nok?’, siger Helene Thyrsted til Ekstra Bladet.

Hun havde forventet et negativt svar på sin Google- søgning.

I stedet opdager Helene Thyrsted gennem Instagram en bevægelse af andre tykke kvinder rundt omkring i verden, der ikke skammer sig over deres kroppe. Kvinder, der har lært at leve med, hvordan de ser ud.

Både tyk og smuk

– I min verden er det jo en endegyldig sandhed, at man ikke kan være attraktiv som tyk, at man ikke kan være lykkelig som tyk, og at man ikke kan have et godt liv. Så at nogen skrev på sort og hvidt, at det kunne man godt, var enormt overvælden­de. Det var stort, siger Helene Thyrsted.

På sin Instagram- profil poster hun også selv billeder af sin krop, hvor hun beskriver, hvordan hun ser sin egen krop, nemlig som smuk.

Det var også igennem Instagram, at de to instruktør­er Louise Detlefsen og Louise Unmack Kjeldsen fik idéen til at lave en dokumentar om tykke mennesker, der har det godt med sig selv.

– Vi ser nogle tykkere kvinder på Instagram, der umiddelbar­t ikke har am

bitioner om at skulle tabe sig, og det ser ud, som om de står ved deres kroppe og er glade for dem.

– De har sluppet skammen om at være tykke, hvilket vi var rigtig interesser­ede i, siger Louise Unmack Kjeldsen til Ekstra Bladet.

Glade tykke

Ambitionen med dokumentar­en var nemlig at flytte publikums perspektiv på tykke kvinder og på deres egen krop.

– Vi har aldrig set dokumentar­er eller fiktionsfi­lm, hvor tykke er tilfredse. Det handler altid om, at tykke skal tabe sig og igennem slankekure, før de kan få ham, de er forelskede i, eller om den tykke klodsede veninde til den tynde, smukke hovedperso­n.

– Vores ambition var at lave en film, der ikke var set før, med tykke mennesker, hvor historien ikke omhandler, at de skal være tynde, siger Louise Unmack Kjeldsen.

Første del af ’Jeg er tyk’ havde premiere torsdag på TV2. Andet afsnit sendes 2. april kl. 20.

 ?? FOTO: MARIE HALD/ TV2 ?? På sin Instagram- profil poster Helene Thyrsted billeder, hvor hun beskriver, hvordan hun ser sin egen krop.
FOTO: MARIE HALD/ TV2 På sin Instagram- profil poster Helene Thyrsted billeder, hvor hun beskriver, hvordan hun ser sin egen krop.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark