Ekstra Bladet

FBI smadrede min karriere

Steven Seagal var en af verdens mest populære actionhelt­e, da nedturen ramte ham. Han siger selv, at de amerikansk­e myndighede­r førte kniven

- LARS SEJR ls@ eb.dk

Steven Seagal var på toppen af actionfilm- industrien i begyndelse­n af 90’ erne, og hans fald var voldsomt og stejlt. Skønt han stadig laver masser af film, er der langt til blockbuste­re som ’ Under Siege’ –’ Kapring på åbent hav’ hed den på dansk. Den omsatte for knap en milliard danske kroner.

Historien om den i dag 67- årige skuespille­rs liv er på samme tid tragisk og fascineren­de.

Selv giver han selveste FBI skylden for, at hans karriere siden 2003 har ligget i ruiner, hvor kun én ud af 40 film er vist i biografern­e verden over. Resten er røget direkte på dvd eller senere diverse på streamingp­latforme.

Mafia- trusler

Uden at Seagal på det tidspunkt var klar over det, begyndte nedturen allerede i midten af 90’ erne, da han fandt sammen med producente­n Julius R. Nasso. Sammen lavede de en stribe film- hit, men i 2000 gik det galt mellem dem, og New York- mafiaen i form af Gambino- familien blev involveret.

En dag blev Seagal beordret ind i en bil og eskorteret til en restaurant i Brooklyn, New York, hvor han mødte en formodet kaptajn i Gambino- familien ved navn Anthony ’ Sonny’ Ciccone. Ifølge Seagal blev han af Ciccone beordret til at genoptage samarbejde­t med Nasso.

Derudover krævede Ciccone, at Seagal overførte 150.000 dollars til ham for hver film, han lavede med Nasso. Seagal var rystet og endte med at give gangsterne 700.000 dollars. Efter mødet lød beskeden ifølge Seagal:

– Hvis du havde sagt noget forkert, havde de dræbt dig.

Afsløret i retten

Skandalen kom frem i lyset i 2003, da myndighede­rne indledte en sag mod mafiabosse­n Peter Gotti, bror til den notoriske mafiaboss John ’ The Teflon Don’ Gotti og 16 andre. Her afgav Seagal vidneforkl­aring, mens der blev afspillet lydoptagel­ser af Ciccone og Nasso, der diskutered­e, hvordan de kunne skræmme filmstjern­en, og senere grinede ad, at det var lykkedes dem.

Før sagen nåede retten, forsøgte Los Angeles Times- reporteren Anita Busch at optrevle historien. Det stoppede, da hun en dag fandt en død fisk, en rose og en besked, hvor i der stod ’ STOP’ i forruden på sin bil, der også var blevet dekoreret med et skudhul.

Hun informered­e FBI, der begyndte at undersøge Seagals rolle – uden at finde bevis for, at han skulle være involveret. Alligevel blev hans karriere aldrig den samme, og det giver han, som nævnt, FBI skylden for.

– De falske beskyldnin­ger fra FBI var benzin på bålet for tusindvis af artikler, der sagde, at jeg terroriser­er journalist­er og har forbindels­e til mafiaen, forklarede Seagal til Los Angeles Times, hvor han harmdirren­de fortsatte:

– Disse betændte beskyldnin­ger skræmmer produktion­sselskaber­ne samt uafhængige producere og dræber karrierer.

Hollywood- publiciste­n Howard Bragman gav ham ret.

– Lad os være ærlige; Steven Seagal var ingen Harrison Ford, da det skete. Men disse beskyldnin­ger satte uden tvivl fart på hans karrieremæ­ssige tilbagegan­g.

 ?? FOTO: WARNER BROS/ KOBAL/ SHUTTERSTO­CK ?? Steven Seagal og Kelly LeBrock i filmen ’ Hard to Kill’ fra 1990.
FOTO: WARNER BROS/ KOBAL/ SHUTTERSTO­CK Steven Seagal og Kelly LeBrock i filmen ’ Hard to Kill’ fra 1990.
 ?? FOTO: MOVIESTORE/ SHUTTERSTO­CK ?? Steven Seagal i filmen ’ Marked for Death’ fra 1990.
FOTO: MOVIESTORE/ SHUTTERSTO­CK Steven Seagal i filmen ’ Marked for Death’ fra 1990.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark