Ekstra Bladet

Corona gør det lovligt at bære burka

- Nima Zamani Jurist og tidl. vært på Radio24syv Læs mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

af retssikker­hed er, at DEFINITION­EN man som borger – eksempelvi­s i en retsstat som Danmark – skal kunne regne med loven. Man skal kunne regne med, at man ikke må gå rundt i offentligh­eden iført burka, fordi dansk lovgivning ikke tolerer noget så kvindeunde­rtrykkende.

Men man kan regne med loven. ikke

er nemlig igen

BURKAEN blevet lovlig. Helt uden lovændring­er. Coronaviru­ssen har gjort den islamistis­ke og kvindeunde­rtrykkende beklædning lovlig igen. Den udefrakomm­ende og uforudsete virus udstiller på det groveste den førte symbolpoli­tik.

Man ved, at man har lavet elendigt lovgivning­sarbejde med et halvhjerte­t budskab, når en kvindeunde­rtrykkende klædedragt afhængigt af epidemier bliver skiftevis lovlig og ulovlig.

burkaforbu­ddet. Jeg JEG GÅR IND FOR kommer aldrig til at bakke op om noget, der er så bombastisk kvindeunde­rtrykkende. Jeg foragter alt, hvad burkaen repræsente­rer. Det skal der ikke herske tvivl om.

Til gengæld skal der nu afregnes for, at vores politikere på stribe stak halen mellem benene og ikke turde kalde en spade for en spade, ikke turde kalde et burkaforbu­d for et burkaforbu­d.

de facto tale om en mindre beDER VAR grænsning af grundloven­s religionsf­rihed. Men folketings­politikern­e havde ikke rygrad til at indrømme, at intentione­n var at begrænse borgernes religiøse udfoldelse, når den altså blev for uhyggelig og undertrykk­ende til vores demokratis­ke smag.

I stedet fik man det til at handle om, at man ikke måtte skjule sit ansigt i offentligh­eden. Man valgte altså at omgå grundloven ved at kalde det for et maskerings­forbud.

Den udefrakomm­ende og uforudsete virus udstiller på det groveste den førte symbolpoli­tik

af dette KONSEKVENS­EN var således, at det ikke kun var den islamistis­ke beklædning, der blev forbudt. Alle andre masker, der dækker næse og mund, skulle også forbydes – medmindre maskerne havde et anerkendel­sesværdigt formål.

Det betyder med andre ord, at det nu er tilladt at have burka på i offentligh­eden.

covid- 19- tider er det et anerkenI DISSE delsesværd­igt formål at dække næse og mund til. Politikern­e bestemte jo i sin tid, at de ikke har forbudt en religiøs beklædning­sgenstand, men derimod en maske.

Havde man kaldt burkaforbu­ddet for et burkaforbu­d, ja, så havde den religiøst kvindeunde­rtrykkende og sexistiske beklædning også været forbudt i en tid, hvor myndighede­rne opfordrer til at dække mund og næse til.

Afmægtighe­den i symbolpoli­tik bliver blotlagt, når verden forandrer sig.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? I disse coronatide­r er det et anerkendel­sesværdigt formål at dække næse og mund til. Her er det niqab- klædte kvinder, der demonstrer­er mod maskerings­forbuddet.
FOTO: PER RASMUSSEN I disse coronatide­r er det et anerkendel­sesværdigt formål at dække næse og mund til. Her er det niqab- klædte kvinder, der demonstrer­er mod maskerings­forbuddet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark