Ekstra Bladet

REDNINGSPL­ANEN

Fodbold- ligaerne skal spilles færdige, selv om mange hundrede spillere vil stå uden kontrakt - landsholds­fodbold sættes på pause

- JAN JENSEN Jaj@ eb.dk

Superligae­n og de øvrige ligaer i Europa skal spilles færdige, og landsholds­fodbolden må finde sig i at spille andenvioli­n. Det blev i grove træk konklusion­en, da UEFA holdt videomøde med generalsek­retærerne fra de 55 medlemslan­de.

Fra DBU deltog den nye direktør, Jakob Jensen, der således fik sin debut på den internatio­nale scene på et tidspunkt, hvor det er coronaviru­ssen, der afgør, hvornår der igen kan spilles fodbold.

I en tid hvor covid- 19 koster tusindvis af liv hver dag, hvor hele samfund er lukket ned, og hvor virksomhed­er lukker på stribe og sender andre tusinder ud i arbejdsløs­hed, kan det virke besynderli­gt, at så mange bruger så meget tid på at snakke om at genoptage det smukke spil.

Men fodbold er andet end end underholdn­ing. Det er også en industri. Endda blandt de største i verden.

Der omsættes for milliarder, og sporten beskæftige­r millioner af mennesker verden over. I skåltaler hedder det ofte, at fodboldfam­ilien udgør den største nation på kloden. Større end Kina, større end Indien og langt større end USA.

I øjeblikket bløder fodbolden milliarder af kroner. Og det er årsagen til, at UEFA og de 55 medlemslan­de ikke blot afblæser den nuværende sæson, men i stedet stædigt holder fast i, at turneringe­rne skal spilles færdige.

Der er brug for indtægtern­e fra publikum, tv- stationer og sponsorer. Og der er behov for at holde liv i fodboldens økosystem.

På UEFA- mødet blev der ikke lagt skjul på den betydning de fem store ligaer, Premier League, Bundesliga­en, Serie A, La Liga og den franske liga har i det samlede billede. De skal spille færdig, om de så skal helt hen i august måned.

De fem pengemaski­ner

Det er de fem store pengemaski­ner i europæisk fodbold, og de skal have gang i hjulene, selv om det betyder, at turneringe­rne bliver voldsomt forskudt.

Bortset fra Tyskland er det lande, som er voldsomt hårdt ramt af covid- 19, og de kommer tidligst i gang med at spille fodbold i juni. Og vi må forvente, at de første runder bliver uden tilskuere. Hvis de altså kom

mer i gang i juni.

UEFA er også klar til at spille finalerne i Champions League og Europa League uden tilskuere, måske for Champions Leagues vedkommend­e som et Final- 4- stævne over en forlænget weekend. Endnu er det dog uvist, hvornår de to turneringe­r kommer i gang.

Der var sat en uge af i juni til landsholds­fodbolden, men den aflyses for både mænd og kvinder for at give plads til klubberne.

For herrernes vedkommend­e bliver der tidligst landsholds­fodbold i september, hvor Nations League er sat til at begynde. Men også det kan ændre sig efterhånde­n, som vi ser omfanget af coronapand­emien.

Et klokkeklar­t måske

For lige at vende tilbage til klubfodbol­den, så er der en særlig udfordring for klubber og spillere i de mange ligaer, som kommer til at spille senere end 30. juni.

Alene i de fem store ligaer har omkring 500 spillere kontraktud­løb 30. juni. I Superligae­n har op mod 80 spillere kontraktud­løb 30. juni.

Skal jeg blive, eller skal jeg gå? Det er der nok mange spillere, der spørger om.

Svaret er et klokkeklar­t måske. Ingen ved det endnu. Arbejdsgru­pper i både UEFA og FIFA foreslår, at de skal blive og spille turneringe­rne færdige, og at de skal forsætte på de vilkår, de arbejder under i dag.

Men spørgsmåle­t er, om det holder juridisk. Mange advokater tjener i øjeblikket til et sommerhus på at undersøge det spørgsmål for de største klubber i Europa.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDERICK BREEDON/GETTY IMAGES ?? Det store spring
I øjeblikket bløder fodbolden milliarder af kroner. Og det er årsagen til, at UEFA og de 55 medlemslan­de ikke blot afblæser den nuværende sæson, men i stedet stædigt holder fast i, at turneringe­rne skal spilles færdige.
FOTO: FREDERICK BREEDON/GETTY IMAGES Det store spring I øjeblikket bløder fodbolden milliarder af kroner. Og det er årsagen til, at UEFA og de 55 medlemslan­de ikke blot afblæser den nuværende sæson, men i stedet stædigt holder fast i, at turneringe­rne skal spilles færdige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark