Ekstra Bladet

Mureren Mette sørger for aflåste baderum i skurvognen

Nye regler for skurvogne sikrer aflåste baderum fra 1. juli 2021

- DITTE LUNDE

En aflåst dør ind til skurvognen­s brusebad har stor betydning for ligestilli­ngen i byggebranc­hen.

Derfor bliver reglerne om indretning­en i skurvogne ændret. Det skal nemlig være muligt for alle at bade ugeneret bag en låst dør uanset køn.

Det er mureren Mette Schak Dahlmann, som i løbet af de seneste år har sat fokus på emnet om ligestilli­ng på byggeplads­en. Blandt andet forslaget om aflåste baderum. Hendes opråb blev hørt af Dansk Byggeri og 3F, som sammen fremlagde et forslag til de nye regler sidste år.

En tidlig morgen i marts viste Mette Schak Dahlmann så et eksemplar af en ny skurvogn frem for beskæftige­lsesminist­eren og flere erhvervsor­dførere.

Skurvognen vil leve op til kravene, som forventes at træde i kraft 1. juli 2021.

Ligestilli­ng gælder alle

Mette Schak Dahlmann er glad for, at det nye krav er på vej, så både kvinder og mænd kan bade bag en lukket dør i skurvognen.

– For mig handler ligestilli­ng om, at mænd og kvinder skal have samme muligheder. I årevis oplevede jeg, at nogle arbejdsgiv­ere i min branche simpelthen var bange for at ansætte kvinder, fordi de frygtede, at det ville kræve en masse ekstra omkostning­er, hvis kvinderne ønskede at kunne bade i fred. Men jeg har oplevet, at både mandlige og kvindelige kolleger er glade for det, for pointen er jo, at muligheden for at kunne bade ugeneret skal gælde for alle. Og jeg er rigtig glad for, at min kamp har båret frugt, så reglerne nu bliver ændret, siger Mette Schak Dahlmann i en pressemedd­elelse.

Beskæftige­lsesminist­er Peter Hummelgaar­d ( S) håber, at de nye tiltag kan få flere kvinder ind i håndværksf­aget.

– Ens køn skal ikke bestemme, hvilket job eller uddannelse man kan få. Det er vigtigt, at mænd og kvinder kan arbejde på lige fod. Derfor skal man selvfølgel­ig også have mulighed for at låse døren, når man går i bad efter arbejde. Og derfor er jeg glad for, at arbejdsgiv­ere og lønmodtage­re i branchen er blevet enige om at ændre reglerne, så også kvinder på sigt kan bruge skurvognen­e uden gener. Mette Schak satte heldigvis fokus på emnet, som var afgørende for, at vi nu kan se frem til de nye regler, og som forhåbentl­ig også kan være med til at få flere kvinder til at vælge en faglært uddannelse, siger beskæftige­lsesminist­er Peter Hummelgaar­d.

Reglerne betyder, at nye skurvogne fra sommeren 2021 skal indrettes med aflåselige brusebade.

Dermed vil branchen få tid til at indstille sig på de nye regler. Eksisteren­de skurvogne, der opfylder de nugældende regler, vil fortsat kunne anvendes.

I årevis oplevede jeg, at nogle arbejdsgiv­ere i min branche var bange

Ens køn skal ikke bestemme, hvilket job man kan få

 ?? FOTO: PR ?? Mette Schak Dahlmann viste flere politikere fra Christians­borg rundt i skurvognen, som lever op til de nye krav om aflåst baderum.
FOTO: PR Mette Schak Dahlmann viste flere politikere fra Christians­borg rundt i skurvognen, som lever op til de nye krav om aflåst baderum.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark