Ekstra Bladet

AARHUS FÅR REKORDHØJT BYGGERI

I det nye Sydhavnskv­arter i Aarhus bliver en milepæl snart rejst, når Danmarks højeste bygning opført i genbrugsma­terialer står klar.

- SØREN ENGELBRECH­T

Det er efterhånde­n en udbredt metode ved opførelsen af nye almindelig­e, private boliger at benytte genbrugsma­terialer. Men det er hidtil uset, at metoden bliver brugt ved en 70 meter høj bygning – før nu.

Det er blevet besluttet, at det københavns­ke arkitektfi­rma Lendager Group skal opføre et kontorbygg­eri med navnet TR3 i det nye Sydhavnskv­arter i Aarhus, og det helt særlige ved projektet er, at det med 20 etager bliver Danmarks højeste bygning bygget delvist af genbrugsma­terialer.

– TR3 kan kun lade sig gøre, fordi Lendager Group gennem en årrække selv har produceret vores egne genbrugsma­terialer gennem firmaet Lendager UP, siger Niklas Nolsøe, der er en af arkitekter­ne bag TR3.

Processen er en udfordring

Affaldstræ og genbrugsbe­ton bliver hovedingre­dienserne i projektet, der naturligvi­s har sine

udfordring­er. Niklas Nolsøe forklarer, at det ikke er materialer­ne, som nogen måske kunne forestille sig, der er den største udfordring, hvis man vil arbejde med genbrug, men i stedet processen.

– Forleden fik en af vores privatkund­er lagt 150 kvadratmet­er af vores Dinesenafs­kær derhjemme. Det er resttræ i høj kvalitet men i varierende længder. Det første, tømreren sagde, da han så træet, var: ’ Hold kæft noget lækkert træ, men længderne bliver lidt af et puslespil at lægge’. Og der rammer han sømmet på hovedet, siger Niklas Nolsøe.

– Det er de samme udfordring­er, vi har med TR3 - bare i større målestok, siger han.

Han uddyber, at der også kan ligge en udfordring i at overbevise ingeniører og entreprenø­rer om at gøre det på en anden måde, end de er vant til.

– Vi oplever, at entreprenø­rer og ingeniører i sidste ende altid ender med at være stolte over, at de har været med til at løfte barren for, hvad der er muligt med genbrugsma­terialer, siger Niklas Nolsøe.

Der er materialer nok

Ifølge arkitekten tager det som sådan ikke længere tid at bygge den høje kontorejen­dom end ethvert andet projekt. Kun indsamling­en af de rette materialer er en anderledes faktor, og det er i dag blevet lettere.

– Der findes mange virksomhed­er, som allerede er i gang med at oparbejde genbrugsma­terialer. Og køber du materialer­ne hos dem, så er det som at købe ethvert andet materiale. Men hvis du selv deltager i processen med at høste, producere og oparbejde dem, så skal du bruge mere tid på udvikling og projekteri­ngsfasen, siger Niklas Nolsøe.

Han er ikke nervøs for, at byggeriet trækker ud.

– Der er materialer nok, siger han.

Og der rammer han hovedet på sømmet

 ?? FOTO: LENDAGER GROUP ?? Bygningen bliver den højeste i genbrugsma­terialer i Danmark.
FOTO: LENDAGER GROUP Bygningen bliver den højeste i genbrugsma­terialer i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark