Ekstra Bladet

Våd vinter koster byggebranc­hen dyrt

Den særdeles våde danske vinter kan give ekstraregn­inger i byggebranc­hen.

- SØREN ENGELBRECH­T

Der er endnu ikke lavet beregninge­r af, hvad den rekordvåde vinter i Danmark har kostet byggeriet, men hos Dansk Byggeri er de sikre på, at det i flere byggebranc­her bliver dyrt.

Det siger chefkonsul­ent hos Dansk Byggeri Torben Hessing- Olsen.

– Det giver problemer, når der kommer regn i så store mængder, som det har været tilfældet her i vinter. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at når årsregnska­berne begynder at komme ind fra firmaerne, så vil man kunne aflæse konsekvens­erne, siger Torben Hessing- Olsen.

Brancheafh­ængigt

Men det er også afhængigt af branchen, forklarer Hessing- Olsen.

Han peger blandt andet på tagdækkere og anlægsarbe­jde.

Tagdækkern­e tør ifølge chefkonsul­enten ikke tage imod nye ordrer, fordi de har en kæmpe pukkel liggende på de gamle, og de kan ikke fortælle kunderne, hvornår de kommer. Det er umuligt at planlægge.

I anlægsfage­t tager det især længere tid, når det drejer sig om udendørs jordarbejd­e, fordi de kommer til at stå i pløre til anklerne eller værre.

– Det bliver én stor mudderpøl. Du kan grave nogle huller, og den næste dag kan du starte med at pumpe dem tørre for vand. De er vant til, at der skal pumpes vand ud, men i år har de pumpet på niveauer, de slet ikke er vant til, siger Torben Hessing- Olsen.

Ny normal – ny pris

Hessing- Olsen forklarer, at det i sidste ende er kunderne, der kommer til at stå med regningen, hvis vintre som denne bliver den nye normal – hvilket der er en forståelse for, at det bliver – fordi håndværker­ne bliver nødt til at regne det ind i priserne. Men her og nu koster det for dem selv.

– Problemet på den korte bane for en del mindre håndværksm­estre er, at de ikke har taget højde for de her udfordring­er i deres tilbud – det er baseret på en gammel normal. Det giver en ekstraregn­ing nu og her, som ikke er sjov at give til kunderne, siger Torben Hessing Olsen.

Ifølge chefkonsul­enten er man i flere byggebranc­her begyndt at tage flere forholdsre­gler, end man gjorde før – regn er trods alt ikke en ny forekomst i Danmark. Men næsten konstant regn i ugevis – og til tider i store mængder – er dog nyt, og derfor er nogle begyndt at lave totalinddæ­kninger som eksempelvi­s en indpakning af hele huset i et stillads.

– På den måde er du mindre følsom over for dårligt vejr. Det giver selvfølgel­ig nogle ekstra omkostning­er, sådan noget er dyrt, men alternativ­et er, at arbejdet går i stå, og så kan du ikke overholde dine tidsplaner, siger Torben HessingOls­en.

Det giver en ekstraregn­ing nu og her, som ikke er sjov at give til kunderne

Alternativ­et er, at arbejdet går i stå, og så kan du ikke overholde dine tidsplaner

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark