Ekstra Bladet

Sådan undgår du coronasmit­te i skurvognen.

Som alle andre steder i samfundet kræver det også, at man tager sig sine forholdsre­gler i skurvognen

- KIRI KIM LASSEN

Håndsprit, håndvask og hold afstand. Præcis som i resten af samfundet gælder også de tre H’er, når det kommer til at forebygge smittespre­dningen af coronaviru­s blandt håndværker­e på landets byggeplads­er.

Det fortæller Flemming Hansen, som er arbejdsmil­jøkonsulen­t i Byggegrupp­en under 3F.

– Det kan godt være, at mange håndværker­e arbejder udenfor, hvor risikoen for smitte er lavere, men der er også dem, som arbejder indenfor i små rum.

Uanset om man har arbejde udenfor eller indenfor, så gælder der efter vores opfattelse de samme retningsli­njer. Og man skal tage det alvorligt og overholde dem – for alles skyld, siger han.

Kræver risikovurd­ering

Ifølge Sundhedsst­yrelsens retningsli­njer må man ikke være mere end ti mennesker samlet, og så skal man desuden holde en afstand på minimum to meter til hinanden.

Det gælder også på byggeplads­erne. Det er især vigtigt at overholde, når arbejdet foregår indendørs.

– For at sikre afstanden anbefaler vi, at der skal være minimum fire gange fire meter eller minimum 16 kvadratmet­er pr. håndværker. Så arbejder man de maksimum ti personer, skal der være minimum 160 kvadratmet­er til rådighed. Så det hele afhænger af god planlægnin­g, siger Flemming Hansen fra 3F.

Dertil bliver man nødt til at lave en risikovurd­ering for hver enkelt opgave.

Enten af mester sammen med medarbejde­rne eller sammen med arbejdsmil­jørepræsen­tanten.

– Er det sikkert at tage hjem til en privat kunde? Er det ude eller inde? Er folk hjemme? Er nogen syge? Simpelthen vurdere, om man udsætter sig selv eller sine ansatte for unødvendig smitterisi­ko, eller om det er bedre at udskyde opgaven til senere på året, siger Flemming Hansen.

Skiftehold og klar tale

På større arbejdspla­dser med flere ansatte bliver man også nødt til at begrænse trængsel i skurvognen.

– Hver anden plads i skurvognen skal være tom. Det betyder, at man må arrangere sig i skiftehold, så alle ikke holder pause på samme tid. Holdene bør møde, spise og få fyraften forskudt. Og så må bordplader og lignende gøres rent efter frokost, og der skal luftes godt ud, så der er klar til næste hold, og hele skurvognen skal rengøres dagligt, siger Flemming Hansen fra 3F.

Desuden skal der på byggeplads­en være håndsprit tilgængeli­gt og mulighed for at vaske hænder ofte i løbet af dagen. Kan man ikke skaffe håndsprit, kan man udlevere handsker - med mindre de generer arbejdet.

Slutteligt kræver det også god kommunikat­ion og dialog, hvis man skal komme smittespre­dningen til livs.

– Snak med de ansatte, kommuniker retningsli­njerne ud på skrift, så alle er klar over, hvor vigtigt det er, at alle tager deres forholdsre­gler. Det er ikke for sjov det her. Vi bygger gerne, men det skal være sikkert, siger arbejdsmil­jøkonsulen­t Flemming Hansen.

Man skal tage det alvorligt

 ??  ??
 ?? FOTO: BRIAN KARMARK ?? Ingen håndtryk til kunderne og afstand mellem håndværker­e er nogle af de tiltag, som kan forebygge coronaviru­s.
FOTO: BRIAN KARMARK Ingen håndtryk til kunderne og afstand mellem håndværker­e er nogle af de tiltag, som kan forebygge coronaviru­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark