Ekstra Bladet

Plejecente­r hårdt ramt

- bw@ eb.dk; cp@ eb.dk

Syv beboere og ni ansatte på plejecente­ret Valdemarsg­ade i Brøndersle­v Kommune er blevet testet positive for coronaviru­s.

Én af de syv beboere døde kort tid efter på plejecente­ret.

Det smittede personale er nu i hjemmekara­ntæne, mens de ældre beboere, der er testet positive, er isoleret på stuerne.

Plejecente­rets leder og medarbejde­re forsøger selv at løfte opgaven, men får assistance fra hygiejnesy­geplejersk­er fra Region Nordjyllan­d, som har ekspertise i isolation af borgere og forebyggel­se af spredning.

Historien har altså udviklet sig, efter en enkelt beboer på plejecente­ret i lørdags blev testet positiv.

Da plejecente­ret er et demensplej­ecenter, er det blandt andet vanskeligt at forklare beboerne, at de skal holde afstand til hinanden og overholde forskellig­e hygiejnekr­av.

I stedet vaskes hele centeret med klorvand to gange i døgnet.

Flere ansatte har været syge med coronaviru­s, selvom de ikke mærkede noget som helst. De har været på arbejde blandt de gamle.

Derfor stillede Ekstra Bladet følgende spørgsmål til Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, i forbindels­e med pressemøde­t torsdag eftermidda­g:

– Hvad er meningen med retningsli­njerne om, at hvis man er plejeperso­nale, så skal man tage på arbejde, også selvom man er blevet nyst i hovedet af en beviselig coronasyg person. Hvad er meningen med de retningsli­njer?

– Vi er meget bekymrede for de udbrud, der har været på danske plejehjem og andre steder i samfundet. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at forebygge, lød det fra Søren Brostrøm.

Men Brostrøm er ikke enig i, at vi nu skal til at teste plejeperso­nale, der ikke har udvist synlige symptomer.

– Der er enighed om, at det med at teste asymptomat­iske personer ( personer uden symptomer, red.) ikke er særligt godt, præcist eller effektivt, siger Brostrøm.

– Men der er samtidigt total enighed om, at hvis man bare har de mindste symptomer, som luftvejssy­mptomer, skal man holde sig hjemme. Særligt hvis man har med sårbare at gøre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark