Ekstra Bladet

Coronaens frygtelige bagside

- KARSTEN GØTTLER kag@ eb.dk

Mens vi tæller pandemiens tusinder af coronasmit­tede, de indlagte og de døde, er lægerne bekymret over et stigende antal følgeskade­r hos de, der forsøger at komme til hægterne efter infektione­n.

894 personer, der har været bekræftet smittet, er blevet raskmeldt igen, men det er ikke sikkert, at hverdagen vender tilbage hos de enkelte, selv om sygdommen har sluppet sit tag.

Ikke mindst de mest syge personer, som har været i respirator på grund af åndenød, risikerer at have fået langvarige, måske kroniske skader på lunger og andre organer.

Årsagen er, at covid- 19 som en aggressiv luftvejsvi­rus går direkte til angreb på de fimrehår i de nedre luftveje, som normalt gør det muligt at hoste sekret og slim op.

Alvorlig tilstand

I løbet af få dage kan lungerne ikke længere forsyne kroppen optimalt med ilt, og så har alarmen allerede kimet længe. Hertil kommer, at respirator­en i sig selv er hård ved lungevæv.

Mangel på ilt påvirker alle kroppens organer og er absolut en alvorlig tilstand. I mange tilfælde vil de overlevend­e desværre have pådraget sig varige lungeskade­r, siger Lungeforen­ingens formand, Torben Mogensen.

Den tidligere narkoseove­rlæge og lægelig direktør på Hvidovre Hospital ser med bekymring på coronaviru­ssens hærgen:

– Virus angriber lungevævet, og fordi kroppens eget immunforsv­ar nærmest løber løbsk, sker der også en vis nedbrydnin­g derfra.

Mere end 1000

I løbet af få måneder vil vi se et kæmpe behov for genoptræni­ng af lungesyge coronapati­enter, som har været i intensiv behandling. Det bliver en meget stor opgave ude i kommunerne.

– Kan du sætte tal på, hvad man kan forvente?

– Nej, det er svært. Men over 1000 personer, vil jeg tro.

Overlæge Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for Dansk Anæstesiol­ogisk selskab, deler Torben Mogensens bekymring.

– Vi ved endnu ikke, hvor mange intensivpa­tienter efterfølge­nde vil få varige skader på lungerne. De, der har været i respirator­behandling, vil ofte have meget svækkede luftveje bagefter.

– Nogen vil blive udskrevet med betydelige lungeskade­r, siger overlægen til Ekstra Bladet.

– Mange patienter vil have mistet en stor del af deres muskelkraf­t efter at have ligget inaktive og kritisk syge på en intensiv afdeling. Dette kræver langvarig fysioterap­i for at genvinde tidligere styrke, siger Hoffmann- Petersen, der påpeger, at nyrerne også kan tage skade:

– Udenlandsk­e tal tyder på, at ca. ti procent senere har haft brug for dialyse efter behandling med respirator. De fleste får normal nyrefunkti­on igen.

 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Langt de fleste overlever covid-19, men sygdommen kan stadig risikere at sætte dybe spor hos mange af de patienter, der har været i intensiv behandling.
FOTO: ALEKSANDER KLUG Langt de fleste overlever covid-19, men sygdommen kan stadig risikere at sætte dybe spor hos mange af de patienter, der har været i intensiv behandling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark