Ekstra Bladet

Voldsomt angreb på Premier League

- JanJensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

fodbold blev der i går

I ENGELSK for alvor tændt op under debatten om ’ forkælede’ fodboldmil­lionærer, der går derhjemme under coronakris­en og stadig indkassere­r deres flotte hyre, mens ansatte i klubberne – kokke, opsynsmænd, gartnere og kontorpers­onale – bliver skåret voldsomt i løn.

Formanden for sportskomi­teen i det engelske parlament, den konservati­ve Julian Knight, gik direkte til angreb på klubberne i den bedste engelske række og i et brev til formanden for Premier League, Richard Master, skruede Knight bissen på.

klubberne inden tirsdag HVIS IKKE ændrer adfærd, vil Knight opfordre den engelske skattemini­ster til at beskatte klubberne ekstra af de penge, som de udbetaler til spillerne.

Knight skriver i brevet, som Ekstra Bladet har læst, at det er moralsk forkert, at klubberne kører en tostrenget strategi, hvor de ikke spillende medarbejde­re bliver ramt økonomisk, mens der stadig bliver udbetalt ekstremt høje lønninger til spillerne, der laver ingenting. Således blev 550 ansatte i Tottenham forleden skåret 20 procent i løn. Spillerne gik fri.

komitéform­and skriDEN VREDE ver videre, at de engelske klubber i denne svære situation burde være rollemodel­ler og følge de gode eksempler fra europæiske klubber som Bayern München, Juventus og Barcelona, som alle har forhandlet midlertidi­ge lønredukti­oner med deres spillere. Og herfra kan det nævnes, at FC København ligeledes har lavet en sådan aftale med spillertru­ppen.

At Knight mener det alvorligt, blev understreg­et af, at han også skrev til sin partikolle­ga, den engelske skattemini­ster, Rishi Sunak. Her krævede Knight, at klubberne skal straffes økonomisk, hvis de ikke inden tirsdag gør de rigtige ting.

virke voldsomt, men

DET KAN egentlig overrasken­de er det ikke. Coronapand­emien har nu kostet over 50.000 mennesker livet, og en lang række samfund er lukket helt ned.

Fodbolden ligger stille alle vegne, og i store fodboldlan­de som Italien, Spanien og for den sags skyld også England bliver der sat sørgelige rekorder hver eneste dag. Dødstallen­e bare stiger og

Det provokerer selvfølgel­ig mange, at nogle af de bedst betalte i det engelske samfund, fodboldspi­llerne i Premier League, ikke på nogen måde bidrager til den fælles pulje

stiger, og det samme gør arbejdsløs­hedstallen­e.

Derfor provokerer det selvfølgel­ig mange, at nogle af de bedst betalte i det engelske samfund, fodboldspi­llerne i Premier League, ikke på nogen måde bidrager til den fælles pulje. Men man kan med lige så god ret skyde på de klubejere, som har fredet spillerne for i stedet at ramme de lavestlønn­ede i klubberne. De lønmodtage­re der får det hele til at køre i dagligdage­n. Det kommer klubejerne til at rette op på.

hele taget har spørgsmåle­t

I DET om penge og økonomi helt overtaget dagsordene­n i internatio­nal fodbold. Fodbolden som industri bløder milliarder af kroner i de her uger. Det er en kendsgerni­ng. Klubberne har udgifter, men ingen indtægter.

Det var også temaet, da FIFA i aftes holdt videomøde med repræsenta­nter fra spillernes fagforenin­g, FIFPro, med klubbernes organisati­on, ECA, og med De Europæiske Ligaer. Der er ingen, der ved, hvornår der igen kan spilles fodbold. Især i Italien og Spanien ser det ud til at have lange udsigter, og for hver dag der går, bliver der færre penge i kassen.

signaleret, at organisaFI­FA HAR tionen er parat med en hjælpepakk­e til klubber/ spillere, men hvordan pengene i givet fald skal fordeles, er endnu uvist. FIFA har godt 18 milliarder kroner i reserver. Det lyder af mange penge, men de kan hurtigt få ben at gå på, hvis fodboldpau­sen kommer til at løbe helt frem til juli eller august.

Før coronaen også lammede fodboldver­denen, var der et synligt hierarki, hvor 10- 12 europæiske klubber økonomisk og sportsligt var i en liga for sig selv. Hvis ikke sportens ledere i denne krisesitua­tion handler klogt og på hele branchens vegne, kan jeg godt frygte, at forskellen mellem de stærkeste klubber og dem i andet geled bliver endnu mere udtalt, når det smukke spil igen kan folde sig ud.

ejes af arabiske KLUBBER SOM sheiker, russiske oligarker eller af store multinatio­nale selskaber går næppe ned økonomisk. I stedet vil de kunne gå på strandhugs­t efter spillere hos de økonomisk klemte klubber, og så risikerer vi ad den vej at få den europæiske superliga, som mange med god grund frygter.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Der bliver stadig udbetalt ekstremt høje lønninger til spillerne i Premier League, der laver ingenting. Her er det Aston Villas Jack Grealish, der bliver ramt uheldigt af Leicester Citys Wilfred Ndidi.
FOTO: RITZAU SCANPIX Der bliver stadig udbetalt ekstremt høje lønninger til spillerne i Premier League, der laver ingenting. Her er det Aston Villas Jack Grealish, der bliver ramt uheldigt af Leicester Citys Wilfred Ndidi.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark