Ekstra Bladet

SVINDLEDE FOR 600 MILLIONER

IKEA, DANSKE BANK OG PENSAM FØRT BAG LYSET: Hesalight- stifter Lars Nørholt fik højere dom end Britta Nielsen – syv års ubetinget fængsel

- NICOLAJ VORRE nivo@ eb.dk

Han og hustruen drønede rundt i hver sin Porsche

Påstod at have Novo Nordisk, Arla og A. P. Møller - Mærsk som store kunder

En kontrakt på hele 365 millioner kroner med kaffekæden Starbucks

Blev afsløret i at smykke sig med en uddannelse, han ikke havde taget

Du har med garanti hørt om Britta Nielsen, Klaus Riskær og Kurt Thorsen.

Men Lars Nørholt? Han er langt mindre kendt.

Ikke desto mindre overgik den tidligere direktør i lysvirksom­heden Hesalight dem alle, da han i går blev idømt syv års ubetinget fængsel af Østre Landsret, der fandt ham skyldig i svindel for mere end 600 millioner kroner.

Dermed er han sammen med Stein Bagger indehaver af den hårdeste straf for økonomisk kriminalit­et.

Fup og fidus

Lars Nørholt stiftede Hesalight i Roskilde i 2009, og i nogle år levede virksomhed­en et stille liv.

Men det ændrede sig i 2014, da regnskaber­ne pludselig eksplodere­de. På bare et halvt år tjente selskabet 46 millioner kroner, og det gik ikke ubemærket hen.

I den kommende tid gav investorer som Pensiondan­mark, Danske Bank og IKEA et lån til Hesalight på omkring 600 millioner kroner, så den eventyrlig­e vækst kunne fortsætte.

Før investerin­gen havde de fået udleveret ikke bare de flotte regnskaber, men også materiale, hvor Hesalight påstod at have Novo Nordisk, Arla og A. P. Møller - Mærsk som store kunder.

Og Lars Nørholt smurte ekstra tykt på, da en journalist fra Jyllands- Posten kom forbi kontoret.

– Vi er lige kommet på finanslove­n i et land. Det er en ordre på over en milliard. Og vi er ved at lukke en anden ordre på i alt fem milliarder kroner. Det er meget store tal, vi leger med nu. Det er det, som er så vildt, fortalte han begejstret.

Men der var bare ét problem. Det hele var fup og fidus.

Forfalsked­e kontrakter

Hesalight solgte nemlig ikke mange lamper.

I stedet var regnskaber­ne pumpet op med forfalsked­e kontrakter. Blandt dem var en kontrakt på hele 365 millioner kroner med kaffekæden Starbucks.

Og Lars Nørholt selv nød godt af den påståede succes. For selvom han havde bildt selskabets investorer ind, at han kun tjente 50.000 kroner om måneden, brugte han løs af de mange millioner.

Han købte et kæmpe hus til 15 millioner kroner ved Roskilde Fjord og fire ejendomme på Mallorca. Én af dem var et sommerhus i kystbyen Port d'Andraxt til 40 millioner kroner.

Samtidig drønede han og hustruen Sanne Nørholt rundt i hver sin Porsche.

I foråret 2016 blev der for første gang kastet grus i maskinerie­t.

Dagbladet Børsen satte sig for at teste Hesalights ufattelige succeshist­orie og ringede rundt til de påståede storkunder.

Og de kunne ikke ligefrem genkende Hesalights version af tingene.

– Vi har meget svært ved at genkende, at vi skulle være nøglekunde hos Hesalight, da vi ikke har kunnet finde en eneste faktura her på hovedkonto­ret, lød det fra Arlas pressechef, Theis Brøgger.

Heller ikke Novo Nordisk, A. P. Møller - Mærsk, Coop eller DFDS kunne finde noget på Hesalight.

Ransaget af politiet

Nu rullede sagen, og det væltede ud med skeletter.

Lars Nørholt blev afsløret i at smykke sig med en uddannelse, han ikke havde taget. Og Erhvervsst­yrelsen dumpede de flotte regnskaber og krævede nye.

De nye regnskaber viste et helt andet billede af Hesalight, og de mange investorer var rasende. De krævede deres mange millioner tilbage.

Men pengene var for længst brugt. Og i november 2016 gik Hesalight konkurs.

Samme dag blev både kontoret i Roskilde og Lars Nørholts luksusvill­a ransaget af Bagmandspo­litiet, der straks gik i gang med at efterforsk­e sagen.

 ?? FOTO: CARSTEN BUNDGAARD ?? Det store lys
Lysdirektø­ren Lars Nørholt er nu sammen med Stein Bagger indehaver af den hårdeste straf for økonomisk kriminalit­et i Danmark.
FOTO: CARSTEN BUNDGAARD Det store lys Lysdirektø­ren Lars Nørholt er nu sammen med Stein Bagger indehaver af den hårdeste straf for økonomisk kriminalit­et i Danmark.
 ?? FOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN ?? Hesalights hovedkonto­r i Roskilde.
FOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN Hesalights hovedkonto­r i Roskilde.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Lars Nørholt og hans hustru købte denne villa i byen Port d'Andraxt på Mallorca i januar 2016 for 40 mio. kr. Den blev - stik imod alle aftaler – betalt med penge fra Hesalight.
FOTO: EKSTRA BLADET Lars Nørholt og hans hustru købte denne villa i byen Port d'Andraxt på Mallorca i januar 2016 for 40 mio. kr. Den blev - stik imod alle aftaler – betalt med penge fra Hesalight.
 ??  ??
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? I december 2014 købte Lars Nørholt og hustruen dette hus på Mallorca for omkring 20 millioner kroner.
FOTO: EKSTRA BLADET I december 2014 købte Lars Nørholt og hustruen dette hus på Mallorca for omkring 20 millioner kroner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark