Ekstra Bladet

Kræver spion udleveret

To agenter var årsag til, at hele Danmark blev lammet 28. september 2018 – den ene er stadig på fri fod

- JAN SØGAARD js@ eb.dk

Danmark har via Interpol sendt en officiel anmodning til Iran om at få udleveret en navngiven iransk efterretni­ngsagent til retsforføl­gelse i Danmark.

Agenten sigtes for spionage og medvirken til forsøg på drab på en eksil- iraner i Ringsted, der er leder af ASMLA-bevægelsen, som kæmper for en selvstændi­g arabisk stat i det sydvestlig­e Iran ved byen Ahwaz.

Iran betragter ASMLA som en terror- organisati­on, og dansk politi mener, at Iran derfor planlagde at dræbe ASMLA-lederen i Danmark.

Overvågede ægtepar

Det skete under en operation, hvor en 40- årig norskirane­r ifølge tiltalen spionerede i Danmark mod ASMLA-lederen på opdrag fra Iran. Han nægter sig skyldig.

Ifølge anklageskr­iftet, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, overvågede den 40- årige ASMLA- lederen og dennes hustru.

Han indsamlede oplysninge­r om parret, optog fotos og video og observered­e fysisk parrets bopæl. Han kortlagde til- og afgangsvej­e og omliggende gader og pladser og optog video af hustruens færden.

Det skete i perioden 25. til 27. september 2018, og han videresend­te i disse dage flere fotos til den efterlyste iranske efterretni­ngsofficer.

Efter 27. september udleverede han alt materialet til den iranske efterretni­ngstjenest­e til brug for planlægnin­gen af drabet, lyder tiltalen.

Internatio­nal arrestordr­e

3. februar i år blev den navngivne iranske agent, der er beskyttet af navneforbu­d, varetægtsf­ængslet ’ in absentia’ ved Retten i Roskilde.

Derefter blev han efterlyst med en internatio­nal arrestordr­e. Det betyder, at han ikke kan rejse frit rundt i verden uden at risikere at blive anholdt. Men han menes også at opholde sig i Iran.

Anklager Søren Harbo bekræfter over for Ekstra Bladet, at politiet officielt via Interpol har anmodet de iranske myndighede­r om at udlevere agenten til Danmark.

– Mig bekendt har vi ikke fået svar på anmodninge­n, siger Søren Harbo. Han erkender, at det ’ nok bliver op ad bakke’ at få Iran til at udlevere deres agent.

Retssagen mod den 40årige er planlagt til at starte 1. maj og varer i 11 dage med forventet dom i juni. Der skal afhøres fem vidner, men ellers består bevisførel­sen af omfattende dokumentat­ion af PET’s overvågnin­g.

I februar blev ASMLA- lederen og to andre eksil- iranere selv varetægtsf­ængslet og sigtet for spionage for Saudi- Arabien, Irans arvefjende. De menes at have indsamlet oplysninge­r om personer og virksomhed­er i Danmark.

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Politiet lammede trafikken i Danmark 28. september 2018. Årsagen var, at PET frygtede, at en iransk mordpatrul­je ville slå til i Ringsted mod en eksil- iraner.
FOTO: HENNING HJORTH Politiet lammede trafikken i Danmark 28. september 2018. Årsagen var, at PET frygtede, at en iransk mordpatrul­je ville slå til i Ringsted mod en eksil- iraner.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark