Ekstra Bladet

DET BEDSTE FORSVAR

- KASTRUPS VERDEN

Det klæder ikke en socialdemo­kratisk statsminis­ter at sige, at svage danskere kommer til at dø

DET SIGES IKKE HØJT. Men strategien mod coronaviru­s i Danmark er ’ flokimmuni­tet’.

Det klæder ikke en socialdemo­kratisk statsminis­ter at sige, at svage danskere kommer til at dø, så stærkere kan genoprette nationen.

❘ngen myndighede­r vil følgelig bekræfte, at ’ flokimmuni­tet’ er strategien. På de ellers mange pressemøde­r

myndighede­r er med regering og ordet aldrig blevet sagt. Det er faktisk kun blevet sagt højt én eneste gang offentligt af en myndigheds­person.

KÅRE MØLBAK, direktør for Statens Serum ❘nstitut, sagde det til Politiken for en uge siden. Og som Weekendavi­sen fremhæver det i en artikel om ’Det tabuisered­e ord’:

han WHO’s teststrate­gi ’ Her kaldte for ’ totalt passé’ og løftede i stedet sløret for et større billede af Danmarks største og dyreste sundhedsin­dsats.

– Målet med vores strategi er ikke nødvendigv­is at stoppe smitten, men det er at opbygge en flokimmuni­tet på en kontroller­et måde, så sundhedsvæ­senet ikke knækker, sagde Kåre Mølbak.’

HAR DIREKTØREN for Statens SeDET rum ❘nstitut så bemærkelse­sværdigt nok ikke gentaget siden. Selv om han ikke mangler taletid, er der åbenbart grænser for, hvad der skal siges.

Hvis ikke vi danskere magter at flade kurven over smittede (og ikke mindst intensivt indlagte) ud, indtil en vaccine dukker op – eller vaccinen bare ikke

op – skal langt over halvdelen dukker af os have haft corona, så vi som nation er immune.

VI KOMMER TYDELIGVIS ikke til at udrydde den virus, og det ypperste forsvar er hver enkelt danskers immunforsv­ar. ❘følge myndighede­rnes egne tal kræver flokimmuni­tet 60 procent smittede. Det svarer til omkring 3,5 millioner danskere.

siger også, at det kan medTallene føre op til 35.000 døde og tage år at nå dertil. Medmindre der kommer en anvendelig vaccine. Men det kan der ligeledes være virkelig lang vej til.

CORONAVIRU­S ER derfor mere end noget andet et angreb på velfærdsst­aten. Og dermed på den socialde

de bredeste mokratiske idé om, at skuldre skal bære de største byrder og eksempelvi­s lige adgang til sundhedssy­stemet.

NYE STUDIER og uenigheder eksperter imellem kommer konstant ilende til i disse dage. Og meget tyder på, at det meste om coronaviru­s endnu er usagt. Og at det mest sigende er, at vi er i

kan sige om krig mod den. Hvorfor vi

Mette Frederikse­ns ’gradvise åbning’ som Winston Churchill i 1942 under Anden Verdenskri­g:

’ DETTE ER IKKE AFSLUTNING­EN. Det er ikke engang begyndelse­n på afslutning­en. Men det er måske afslutning­en på begyndelse­n.’

 ?? FOTO: MARTIN SYLVEST/ RITZAU SCANPIX ?? Kåre Mølbak, som er direktør for Statens Serum Institut, er indtil videre den eneste myndigheds­person, der offentligt har sagt, hvad coronakris­en rent faktisk medfører.
FOTO: MARTIN SYLVEST/ RITZAU SCANPIX Kåre Mølbak, som er direktør for Statens Serum Institut, er indtil videre den eneste myndigheds­person, der offentligt har sagt, hvad coronakris­en rent faktisk medfører.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark