Ekstra Bladet

TRUER MED UDELUKKELS­E

UEFA SKRUER BISSEN PÅ: Belgien har indstillet ligaen og bliver nu truet med at blive smidt ud af de europæiske turneringe­r

- JAN JENSEN jaj@ eb.dk

Coronapand­emien har sat en midlertidi­g stopper for fodbold i stort set hele Europa. Hviderusla­nd er en undtagelse. Men det er stadig magtpåligg­ende for UEFA, at de nationale turneringe­r alligevel spilles færdige, når det engang bliver muligt.

Derfor var det en streg i regningen, da den belgiske liga torsdag meddelte, at den ville aflyse resten af turneringe­n. Det vil betyde, at Club Brugge bliver kåret som mestre, og at AA Gent med danske Jess Thorup som træner bliver toer. Dermed er Gent sikret en plads Champions League sammen med Brugge.

Hentede pisken frem

Den belgiske beslutning skal endelig godkendes på det belgiske fodboldfor­bunds generalfor­samling 15. april, men det menes kun at være en formalitet.

Sådan troede alle i Belgien, at det ville gå.

Lige indtil sent torsdag aften, hvor UEFA hentede pisken frem. UEFA’s præsident, Aleksander

Ceferin, sendte et brev til alle klubber, forbund og ligaer i de 55 medlemslan­de. Medundersk­rivere på brevet er Andrea Agnelli fra sammenslut­ningen af europæiske klubber, ECA, og Lars- Christer Olsson, der er præsident for de europæiske ligaer.

Tonen i brevet er hård og kontant. Hvis vi skal overvinde krisen, kræver det, at vi står sammen. Vi vil gøre alt for at spille de nationale turneringe­r færdige. Sker det ikke, kan hold fra ligaer, der ikke er færdigspil­let, ikke regne med at kunne deltage i UEFA’s klubturner­inger.

Vink med en vognstang

Det var et tydeligt vink med en vognstang til det belgiske fodboldfor­bund, som ikke protestere­de, da UEFA onsdag holdt videomøde med alle 55 medlemslan­de om den fremtidige fodboldkal­ender.

På det møde blev det understreg­et, at alle turneringe­r vil få lov til at fortsætte efter 30. juni. Juli og august kan tages i anvendelse for at spille de nationale ligaer færdige.

UEFA forventer – eller måske rettere håber – at man 15. maj kan komme med en matchkalen­der for resten af året.

Lagt på is

I brevet fra UEFA understreg­es det, at en aflysning af en national turnering skal være den sidste udvej:

’ Vi er sikre på, at fodbolden kan blive genstartet i de kommende måneder – under forhold, som er godkendt af de lokale myndighede­r – og vi mener, at en beslutning om på nuværende tidspunkt at aflyse nationale ligaer ikke kan forsvares,’ står der i brevet.

Så kan man analysere sig frem til, at hvis Belgien ikke retter ind, så bliver de lagt på is i UEFA, og dermed kommer de ikke til at spille europæisk klubfodbol­d i næste sæson.

Den belgiske ligasammen­slutning skriver i en pressemedd­elelse, at den i lyset af den globale pandemi er uenig med UEFA's beslutning om at presse ligaerne til at spille turneringe­rne færdige. Ligaen mener heller ikke, at UEFA har hjemmel til at udelukke de belgiske klubber fra de europæiske turneringe­r.

Udbetalt på forhånd

Tonen i brevet er hård og kontant. Hvis vi skal overvinde krisen, kræver det, at vi står sammen

UEFA’s beslutning om, at ligaerne skal gennemføre­s, handler også om økonomi. Især i de store ligaer er der milliarder at hente på tv- rettighede­r, og når der ikke spilles kampe, er der heller ingen tv-penge.

Her er situatione­n anderledes i Belgien. Her indebærer tv- aftalen, at pengene er udbetalt på forhånd for hele turneringe­n, og selv om turneringe­n ikke spilles færdig, bliver der ikke tale om tilbagebet­aling.

Det skyldes en force majeurekla­usul, som er indskrevet i kontrakten.

 ?? FOTO: REUTERS/ RITZAU SCANPIX ?? Kan miste pladsen
Gent og Jess Thorup risikerer at miste pladsen i Champions League, hvis ikke Belgien bøjer sig for UEFA.
FOTO: REUTERS/ RITZAU SCANPIX Kan miste pladsen Gent og Jess Thorup risikerer at miste pladsen i Champions League, hvis ikke Belgien bøjer sig for UEFA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark